2024. május 5., vasárnap

Távlovasok Kishegyesen

A kishegyesi a Endukas Lovas Klub a hétvégén országos szintű távlovagló versenyt szervezett. Ez volt a mostani szezon második versenye, amin 27 versenyző vett részt. Cékus Lenke, a verseny egyik szervezője arról számolt be a médiának, hogy a versenyen két kategóriában lehetett részt venni, és az eredmény nem csak a lefutott időtől függött.

A verseny kezdete (Lakatos János felvétele)

A verseny kezdete (Lakatos János felvétele)

– Kishegyesen ez volt az első távlovagló verseny, és két távon versenyezhettek a lovasok: 20 kilométeren és 40 kilométeren. A rövidebb távon inkább tapasztalatlan versenyzők vettek részt, főként gyerekek, és többségük először versenyzett ilyen jellegű megmérettetésen. A 40 kilométeres pályán viszont profi sportolók indultak, akik már több éve űzik ezt a sportot. A rövidebb távon 17 versenyző indult, a hosszabbon pedig 10. A versenyről tudni kell, hogy a versenyzőknek egy kijelölt pályán kell a megadott távot időre teljesíteniük. A negyvenkilométeres versenyszámban a fele távon lemérik a lovak pulzusát. Ez nem haladhatja meg a 64-et, és a lovasoknak 20 perc áll a rendelkezésükre, hogy megnyugtassák lovaikat és lecsökkentsék a pulzusszámot. Ha ezt elérték, akkor indulhatnak tovább. A húsz kilométeres távon nincs félidő, ott a célban mérik a pulzust – mondta el a szervező, majd arról is szólt, hogy az ilyen jellegű versenyek egész éves felkészülést igényelnek.

A kishegyesi versenyen a következő eredmények születtek: 40 kilométeren Stefan Zarić Bajina Baštáról lett az első, a második helyezett Cékus Árpád Kishegyesről, a harmadik pedig Borislav Branković Rumenkáról. A 20 kilométeres távon Gyarmat István Adáról szerezte meg az első helyet, Huzsvár Kálmán Horgosról a másodikat és Lajkó Flórián Kavillóról a harmadikat.