2024. április 26., péntek

Minden koncert egy ünnep

A szabadkai Nemzetközi Zongorafesztivál második napja

A Szabadkán zajló 4. Nemzetközi Zongorafesztivál második napján a Kortárs Galériában a magyarországi Palojtay János lépett fel. Az ifjú művész Brahms, Debussy és Bartók műveiből adott elő válogatást. A zongoristát a hétfői szereplésről kérdeztük:

– Először veszek részt ezen a fesztiválon, és először járok Szerbiában is. Amit eddig láttam a fesztiválból, az nagyon tetszett, jó, hogy telt ház volt. Ezt a programot máshol is játszom Európában, és a ma előadott darabok egy része annak a programnak, ami egyébként egy sokkal hosszabb műsor. Úgy választottam, hogy minél több stílus képviseltesse magát, minél többszínű legyen, és beleférjen az időkeretbe is. A fesztivál számomra mindenképp lehetőség az utazásra, lehetőség arra, hogy találkozzam az itteniekkel. Valahol minden koncert egy ünnep. Érdekes megélni, hogy különböző akusztikákban, különböző hangszeren, különböző közönségnek mi születik meg ugyanabból a programból.

Az esemény egyik szervezőjét, Görög Noémit, az Electe civil szervezet művészeti vezetőjét is kérdeztük az idei Zongorafesztiválról.

– Negyedik alkalommal szervezzük meg a Nemzetközi Zongorafesztivált. Amikor azt kérdezik, hogy ki a célközönség, akkor azt szoktam mondani, hogy az, aki fogékony a jó, szép, értékes zenére. Azt gondolom, nem korfüggő ez, inkább értékfüggő. Igyekszünk a fiatalokat is behívni, hogy örök értékeket halljanak, és ami érték volt, az érték is maradjon, hiszen klasszikus zenéről beszélünk, és a klasszikus ezt jelenti. Az idei fesztivál abban más, hogy bővült, hat nap alatt 10 hangversenyt hallhatnak az érdeklődők, illetve a koncepció az, hogy a városháza dísztermében két zongorás koncerteket szervezünk, míg a Kortárs Galériában szóló és négykezes koncerteket. Nyitottunk más műfajuk felé is. A jövőben is sok a munka, idén két fesztivált, két mesterkurzust és hangversenyeket is szerveztük. A következő évet a FEMUS fesztivállal kezdjük, ami egy fúvós zenei fesztivál, valamint egy klarinét-, szaxofon- és fuvolaverseny, amit hangversenyek is követnek.