2024. május 5., vasárnap

Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték Ratko Mladićot

Az ellene felhozott tizenegy vádpontból tízben bűnösnek találta és életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte Ratko Mladić volt boszniai szerb hadseregparancsnokot szerdán a hágai Nemzetközi

Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte ma Ratko Mladićot a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszék.

A volt boszniai szerb hadseregparancsnok ügyvédje az ülés elnapolását kérte védence magas vérnyomására hivatkozva, ezen kérelmet azonban a bíróság elutasította. Ratko Mladić kiabálni kezdett, mire kivezették a tárgyalóteremből - jelenti az MTI.

Az ellene felhozott tizenegy vádpontból tízben bűnösnek találta és életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte Ratko Mladic volt boszniai szerb hadseregparancsnokot szerdán az egykori Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszék.

A Mladić elleni 11 pontos vádiratban kétrendbeli népirtás, valamint háborús és emberiesség elleni bűncselekmények - egyebek mellett gyilkosság, deportálás, kényszerkitelepítés, üldözés, túszejtés - szerepelnek. A bűncselekményeket az 1992-1995-ös, százezer halottat követelő boszniai háború idején követték el. A legsúlyosabb vádpont szerint Ratko Mladić részt vett a srebrenicai népirtásban, amelyben a boszniai szerb erők mintegy nyolcezer bosnyák férfit és fiút gyilkoltak meg 1995 júliusában. A vádirat szerint Ratko Mladić részt vett a boszniai szerbek azon tevékenységeiben, amelyeknek a célja a Bosznia szerbek által magukénak vallott területén élő bosnyákok és horvátok tartós eltávolítása volt.

Az ügyészség életfogytig tartó börtönbüntetés kiszabását kérte, a védelem álláspontja szerint a vádlottat szabadon kellet volna bocsátani.