2024. április 26., péntek

Szülők az ovisokért, napközisekért

Szorgalmazzák a minél szorosabb együttműködést

Lapunk hasábjain október elején hírt adtunk arról, hogy megalakult a Naša Radost Iskoláskor Előtti Intézmény Felhasználóinak Szüleit Összefogó Nemformális Egyesület. A Naša Radost az elmúlt időszakban többször is bekerült a közbeszédbe, többen kritikával illették az intézmény épületeinek állapotát, de a gyermekek étkeztetésére is panaszkodtak. Az elképzelések szerint éppen az ilyen problémák elkerülése végett alakult meg a már említett nemformális szervezet, amelynek koordinátora, Nataša Kustudić Nikoletić, a szervezet tevékenységére vonatkozó, e-mailben feltett kérdéseinkre válaszolt.

A koordinátor elmondta, hogy a szervezet tagsága folyamatosan növekszik, annak függvényében, hogy hogyan találják meg azokat a csatornákat, amelyeken keresztül meg tudják szólítani a szülőket. A szülők fontosnak tartják, hogy szervezett keretek között tudjanak választ adni azokra a kérdésekre, amelyekre a törvények szerint joguk van, illetve, hogy éljenek azon jogukkal, hogy mindenről lehessen véleményük. Többen kifejezték azon szándékukat, hogy a legitim útvonalakat kihasználva ki tudjanak hatni az intézmény működésére, és egy konstruktív együttműködést alakítsanak ki az iskolások előtti intézménnyel. Nataša Kustudić Nikoletić elmondta, hogy mind a szülőknek, mind a Naša Radost munkatársainak van mit tanulniuk, hogy ne fenyegetésként tekintsenek egymásra, hanem mint egymás támogatói.

(Fotó: Gergely Árpád illusztrációja)

(Fotó: Gergely Árpád illusztrációja)

A szervezet fontosnak tartja, hogy megkapja azokat az információkat, amelyek közvetlenül érintik a gyerekeket és szüleiket. Mindezt ne csak szóbeli formában, hanem írásban kapják meg, hisz csak így lenne jogi súlya is. Például a karácsonyi, újévi ünnepek közeledtével felmerül az a kérdés, hogy mennyibe fog kerülni a hagyományos Télapó-várás, ami magában foglal egy ünnepi műsort, fényképezkedést a Télapóval.

Kérdésünkre, hogy felvették-e a kapcsolatot a Naša Radost vezetőségével, megtudtuk, néhány nappal ezelőtt egy felhívást tettek közzé, amelyben a Naša Radost vezetőjét és a városi tanács oktatásért felelős tagját egy megbeszélésre hívják, annak érdekében, hogy felhívják a figyelmüket a szülőkkel való együttműködés jelentőségére és hasznosságára. Az együttműködést megnehezíti ugyan, hogy erre formálisan nincs lehetőség. Azt, hogy bármelyik szülő felkeresheti az intézmény igazgatóját a véleményével, panaszaival, nem tartják kielégítőnek, hisz még ha választ is kap, az nem tekinthető együttműködésnek.

A szülők nemformális egyesülete megalapításakor egy közleményt adott ki, amelyben kifejtették, hogy a szülői tanács egy ideje nem funkcionál. Ennek apropóján Nataša Kustudić Nikoletićtől megtudtuk, hogy a szülői tanács működéséért felelős személy a tanév kezdete óta nem hívta össze a szülői tanács alakuló ülését, és ezzel nem tartotta be törvényes kötelességét. Ez a korábbi években sem történt meg, ennek ellenére döntés született például arról, hogy kit delegáljanak a Naša Radost igazgatóbizottságába.

Végezetül a koordinátornál érdeklődtünk a Marjai Mária napköziben tapasztalt állapotról, amelyről a közelmúltban lapunk hasábjain is hírt adtunk. Ezzel kapcsolatban kifejtette:

– Semmi új, csak egy újabb olyan épület, amelynek számos technikai hiányossága van, és amelyben lelkes emberek dolgoznak szívvel-lélekkel. Amit mi, mint nemformális egyesület megtehetünk, az az, hogy segítünk a szülőknek, akik konkrét kérdésekre konkrét válaszokat szeretnének kapni, és mindent elkövetünk, minél több személy bevonásával elősegítsük a probléma minél gyorsabb megoldását – fogalmazott Kustudić Nikoletić.