2024. április 26., péntek

Gyermekházasságok, a XXI. század Szerbiájában

A roma gyermeklányoknak összesen a 74 százaléka köt a nagykorúság elérése előtt házasságot
Zorana Mihajlović (Fotó: Beta)

Zorana Mihajlović (Fotó: Beta)

A gyermekvilágnap alkalmából Zorana Mihajlović, a szerb kormány nemi egyenjogúsági bizottságának elnöke a gyermekházasságok elleni küzdelem fontosságát hangsúlyozta. Mint kifejtette, a gyermekházasságok a gyermekek jogai megsértésének egyik legsúlyosabb formáját jelképezik. A következmények nem csak a gyermeklányok életében mutatkoznak meg, hanem a társadalom és a felnövekvő generációk tekintetében is, emelte ki Mihajlović.

A nyilatkozat folytatásában kiderült, hogy az országban a 15 évnél fiatalabb kislányoknak átlagban egy százaléka köt házasságot, a 15 és 18 év közötti kiskorú lányoknak pedig a hét százalékuk. Mihajlović elmondása szerint a gyermekházasságok leginkább a falusi, valamint az elszegényedett környezetekben, közösségekben jellemzőek és ezen belül is a romák körében. A 15 évnél fiatalabb roma kislányoknak a 17 százaléka köt házasságot, a 15 és 18 közötti roma lányoknak pedig az 57 százalékuk, vagyis a roma lányoknak összesen a 74 százaléka köt a nagykorúság elérése előtt házasságot, emelte ki a politikus, aki szerint társadalmi felelősség, hogy a leánygyermekek ne essenek áldozatául a patriarchális és a nemi hovatartozásból fakadó berögződéseknek.

Mihajlović értékelése szerint egy társadalom fejlettségét nem csak gazdaságának erejével és törvényeinek korszerűségével lehet mérni, hanem azzal, hogy vajon társadalmának minden egyes tagja ugyanazokkal a lehetőségekkel rendelkezik-e. Mint arra Mihajlović rámutatott, a társadalom különösen érzékeny rétegére – amelybe a nők és a leánygyermekek mindenféleképpen beletartoznak – mindez hatványozottan vonatkozik.