2024. április 26., péntek

Közös projektumok a közszolgálati tévékben

A szerb és a magyar közmédia vezetői együttműködési szerződést írtak alá

Dragan Bujošević, a Szerbiai RTV vezérigazgatója, valamint a magyarországi közszolgálati média vezetői, Vaszily Miklós, az MTVA vezérigazgatója és Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója együttműködési megállapodást írtak alá pénteken Palicson.

Dobos Menyhért, Dragan Bujošević és Vaszily Miklós (Gergely Árpád felvétele)

Dobos Menyhért, Dragan Bujošević és Vaszily Miklós (Gergely Árpád felvétele)

– A szerb–magyar együttműködés még sohasem volt ilyen magas szinten, mint napjainkban. A széles körű politikai és gazdasági együttműködéshez pedig társul a közmédia együttműködése is, ezt a szóban forgó szerződés aláírása is alátámasztja – mondta üdvözlőbeszédében Bodzsoni István, a Pannon RTV igazgatója, aki egyben az esemény házigazdája szerepét töltötte be.

Dragan Bujošević, a Szerbiai RTV vezérigazgatója arról számolt be, hogy a szerbiai és a magyarországi közmédia együttműködése már egy évvel korábban szóba került, amikor a magyarországi kollégák Belgrádban jártak.

– Számomra a régió fogalma nemcsak a régi Jugoszlávia utódállamait jelenti, hanem ide sorolható Magyarország, Románia, Bulgária, Görögország is. Mi mindezekkel az országokkal kiváló együttműködést valósítunk meg – mondta Bujošević.

– Közös projektekben gondolkodunk, elsősorban a sorozatok terén, mert úgy tartom, hogy a médiatartalom, mint amilyen a hírműsorok, művelődési műsorok, magától értetődő együttműködési formák, de az európai uniós forrásokra csak közös projektek által tudunk pályázni. A médiaházak közötti információcsere eddig ügynökségeken keresztül valósult meg, de sokkal jobb lenne a közvetlen együttműködés. A Horvát RTV-vel 2015 decemberében írtunk alá hasonló jellegű együttműködési szerződést – mondta a Szerbiai RTV vezérigazgatója.

Az MTVA vezérigazgatója elmondta, a visegrádi négyekkel, Csehországgal, Szlovákiával és Lengyelországgal már van együttműködési megállapodásuk, de Magyarország stratégiai célja, hogy jó viszonyt ápoljon a szomszédos országokkal, az MTVA pedig ennek jegyében bővíti együttműködését, most a SZRTV-vel, a szerteágazó kapcsolatok gazdagítása reményében.

Kötetlenül Palicson, a Kisvendéglőben (Gergely Árpád felvétele)

Kötetlenül Palicson, a Kisvendéglőben (Gergely Árpád felvétele)

Vaszily Miklós megelégedettségét fejezte ki a szerződéskötés kapcsán, és nagyon fontosnak tartja a szerb–magyar közmédia együttműködését. Az igazgató elmondta még, hogy a hét elején Budapesten jártak a lengyel, cseh és szlovák kollégák a közmédia szférájából, ezt követően pedig közösen ellátogattak Visegrádra.

– Közös finanszírozású szerb–magyar projekteket is megvalósíthatunk, hiszen közös a történelmünk. A múltat felidéző és bemutató műsorok készítésére kiemelt figyelmet szeretnénk fordítani. A régió egyik fontos jellemzője a nemzetek egymás mellett élése, ami egyben lehetőség is, hogy behatóbban ismertessük egymással eseményeinket, múltunkat, mert ezáltal tudunk sikeres együttműködést megvalósítani. Ez a nap ebben a tekintetben inkább fontos számunkra – mondta az MTVA vezérigazgatója.

A Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy Balog László kuratóriumi elnök kezdeményezésére már két évvel ezelőtt megkezdték Belgrádban a szerződés előtárgyalásait, most pedig ezt papírforma által is szentesítették.

Szintén a hétvégén az MTVA és a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. Kós Károly Testülete szervezésében tudósítói találkozót is tartottak Palicson, ahol mintegy százhúsz kárpátaljai tudósító volt jelen, ami a magyar médiatéren a legkiterjedtebb tudósítóhálózatot jelenti. Az MTVA-ba évente a találkozón résztvevő újságíróktól mintegy négyezer tudósítás érkezik be. Az említett tudósítói hálózatot a Duna Televízió építette ki, az MTVA pedig kibővítette és fenntartja. Az említett összejövetel egy szakmai továbbképzés, ahol pénteken délután a tudósítók által készített filmek filmszemléjére is sor került.