2024. május 5., vasárnap
MAGYAR LABDARÚGÁS

Magyar győzelem, Videoton-veszteség

Pátkai és Vinícius szereplése kérdéses a Debrecen elleni rangadón

Évtizedek óta nem volt annyira gyenge éve a magyar labdarúgó-válogatottnak, mint idén, a csapat kilenc mérkőzést játszott, három győzelem mellett hatszor kikapott. Közte Andorrától és Luxemburgtól, így ő lett az első olyan együttes, amely a két miniállamtól egy naptári évben vereséget szenvedett.

Gólja után csapattársai köszöntötték Nemanja Nikolićot (Fotó: MTI)

Gólja után csapattársai köszöntötték Nemanja Nikolićot (Fotó: MTI)

Bernd Storck menesztését követően két mérkőzés erejéig Szélesi Zoltán kapta meg a válogatottat, luxemburgi bemutatkozása botrányosra sikeredett, hiszen a hazaiak 2:1-re nyertek. A keddi évbúcsúztató mérkőzés már jobb lett, hiszen a világbajnoki résztvevő Costa Rica elleni 1:0-s győzelem legalább jó szájízt adott.

Aminek viszont elsősorban örülni lehetett, az Nemanja Nikolić nagy visszatérése. A zentai születésű csatár évek óta gólkirály a magyar, a lengyel, most legutóbb az amerikai bajnokságban, Storck azonban kijelentette, nem tudja megtalálni a helyét a csapatban. Szélesi legalább azt felvállalta, hogy ne nézzék hülyének, és lám, Nikolić mindkét mérkőzésen betalált.

Ennek a csapatnak meg kell tanulnia, hogyan kell eredményesen játszania, azaz mindegy, hogy csúnya vagy szép játékkal, de meg kell nyernie a mérkőzéseket. Luxemburgban négy-három-háromban, míg ma négy-négy-egy-egyben vagy inkább négy-négy-kettőben játszottunk, ami ugyanúgy fekszik nekem. Természetesen szeretem, amikor van egy olyan centertársam, aki meg tudja tartani a labdákat, és ezzel területet nyit nekem. Mindkét pozícióban jól érzem magam, a legfontosabb, hogy pályán legyek, és akkor nagy gond nem lehet. Örülök, hogy gólt szereztem, és hogy meg tudtuk nyerni a meccset” – nyilatkozta.

A keddi mérkőzés első tizenegy percének a Videoton örült a legkevésbé, hiszen Pátkai Máté és Vinícius is megsérült, így kérdésessé vált a szereplésük a szombati, Debrecen elleni idegenbeli rangadón. A Loki rosszul kezdte a bajnokságot, sokáig két ponttal, utolsó előtti helyen szerénykedett, aztán minden megváltozott: a 15. fordulóig egyszer sem szenvedett vereséget a csapat, és legyőzte a Vasas, a Honvéd, a DVTK, a Balmazújváros, a Puskás Akadémia, a Mezőkövesd és a Paks együtteseit is. A széria végül a legutóbbi körben szakadt meg, amikor a Ferencváros szűk, 2:1-es vereséget mért rájuk.

A legutóbbi bajnokin, a Ferencváros ellen sajnos megszakadt a kilenc meccsen át tartó veretlenségi sorozatunk, ami nyilván nem esett jól. De nem szabad ezzel foglalkoznunk, mennünk kell tovább, már a Videoton elleni rangadóra koncentrálunk. Kimondottan erős és gyors csapatról van szó, melynek technikás labdarúgók alkotják a keretét. Bízom benne, hogy sok szurkoló előtt, a megfelelő akarattal itthon tartjuk a három pontot” – nyilatkozta Nagy Sándor, a Debrecen kapusa.

A listavezető Fradi Pakson lép pályára, ahol legutóbb, április 12-én 3:1-es vereséget szenvedett. Az Újpest a Honvéddal vív városi derbit, a három bajnoki óta nyeretlen Vasas a sereghajtó Mezőkövesd otthonában találhat magára, míg a Puskás Akadémia a Diósgyőrt fogadja.

A Haladás edzőváltáson esett át, a klub a 43. születésnapján egy kirúgással köszöntötte Pacsi Bálintot. Utódja a korábbi szlovák szövetségi kapitány, Michal Hipp lett.

A 16. forduló programja

November 18., szombat: Újpest–Honvéd (15.30), Mezőkövesd–Vasas (15.30), Paks–Ferencváros (15.30), Balmazújváros–Haladás (15.30), Puskás Akadémia–Diósgyőr (15.30), Debrecen–Videoton (19.30).