2024. április 26., péntek

Körforgalom szökőkúttal

A Lázár cár sugárút és a Fruška gora utca kereszteződésénél hamarosan körforgalmat hoznak létre, szökőkúttal.

A Lázár cár sugárút és a Fruška gora utca kereszteződésénél meglehetősen nehéz eligazodni, ezért hamarosan körforgalmat építenek ezen a helyen. Ha minden igaz, szökőkút díszíti majd a közepét (Ótos András felvétele)

A Lázár cár sugárút és a Fruška gora utca kereszteződésénél meglehetősen nehéz eligazodni, ezért hamarosan körforgalmat építenek ezen a helyen. Ha minden igaz, szökőkút díszíti majd a közepét (Ótos András felvétele)

Ha megépül, ez lesz az első olyan körforgalmi útkereszteződés Újvidéken, amelyet szökőkút díszít. A szökőkút pontos kinézete még ismeretlen, de miután kiválasztják a legmegfelelőbb projektumtervezetet, ez is nyilvánosságra kerül majd.

A 021.rs hírportál beszámolója szerint a pályázati dokumentáció előírásaival összhangban a körforgalmi elágazás nem kör alakú lesz, hanem levél alakúra tervezik. A pályázatnyertes projektumtervezet kidolgozói a körforgalom tervezetén kívül kötelesek az elágazáshoz vezető bekötőutakat is létrehozni, valamint a szennyvízelvezetés és a közmegvilágítás ötletterveit is.

A Városi Területrendezési- és Nagyberuházási Hivatal által kiírt pályázat december 11-én zárul.

A Limán városnegyedbe tervezett körforgalom létrehozása már a korábbi években is szóba került. A helyi építészmérnököknek az volt a véleménye, hogy a jelenlegi útkereszteződés nem felel meg a közlekedésbiztonsági előírásoknak, ezért a Lázár cár sugárút és a Fruška gora utca kereszteződésénél mindenképp körforgalmat kell kialakítani. A mostani útkereszteződésen, annak ellenére, hogy már huzamosabb ideje összetett szemafor-rendszer irányítja a forgalmat – sok koccanás történt és történik, és a gázolásos esetek sem ritkák. Itt több bekötőút kereszteződik egymással, meglehetősen bonyolult az eligazodás, a gyalogosok számára nem mindig egyértelmű, hogy melyik villanyrendőr jelzése kire vonatkozik. A szakértők szerint végső ideje, hogy a sok bekötőút egy körforgalomba torkolljon, a tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy a körforgalmú megoldások sokkal biztonságosabbak, mint a régebbi, hagyományos útkereszteződések. A körforgalom mellett szóló érveket megerősíti az is, hogy a problematikus útkereszteződéstől alig pár száz méternyire hamarosan elkészül és megnyílik a régió legnagyobb bevásárlóközpontja, a Promenada. A közlekedés szempontjából biztos előnyös lesz, ha egy olyan megoldást választanának a környező kereszteződések forgalmának irányítására, amely meggyorsítja a közlekedést, mivel minden bizonnyal megnő majd az áthaladó gépjárművek száma a környéken.