2024. április 26., péntek

Megalakult a Mezőrendészeti Szolgálat

Milorad Radojević, a városi tanács gazdasági ügyekkel, és Vladimir Stojković kommunális ügyekkel megbízott tagja nemrégiben meglátogatták a Mezőrendészeti Szolgálatot, amely a vonatkozó városi döntés értelmében összesen 46.446 hektárnyi földterületet tart felügyelet alatt.

A döntés azt is meghatározza, hogy a Mezőrendészeti Szolgálat a városi felügyelőség keretében működik.

– A városi Mezőrendészeti Szolgálatot az év elején alakították meg, de csak mostantól működhet teljes kapacitással. Azért mutatkozott iránta szükség, mert mezőőreink naponta bejárják a felügyelés alá tartozó területeket, vigyáznak a fákra, a mezei utakra, ültetvényekre stb., a szolgálat az ő tevékenységüket koordinálja. 14 mezőőrt számlál, mostanáig nagyon sok dolguk akadt, együttműködést alakítottak ki a köztársasági felügyelőséggel, a belügyminisztériummal, és ami még fontosabb, a helyi közösségekkel és a földművesekkel is. A mezőgazdászok tudják a legjobban azt, hogy milyen problémákkal szembesülnek a földeken, kint a határban, a Mezőrendészeti Szolgálat mindig a rendelkezésükre áll – magyarázta Radojević.

Dragan Stanivuk, a Mezőrendészeti Szolgálat vezetője elmondta, hogy úgy szervezték meg a szolgálat működését, hogy a mezőőrök hetente az egész, felügyelt területet bejárhassák, ami Újvidék esetében 46.446 hektár. Stanivuk kifejtette, hogy a mezőőröknek eddig leginkább az illegális szeméttelepek kialakulása miatt, vagy az illegális favágások miatt kellett reagálniuk, de többször előfordult az is, hogy tolvajok föld lopásával próbálkoztak.

Az idei évre vonatkozó, újvidéki mezőgazdasági földterületek védelmét, használatát és rendezését szabályozó rendelet értelmében a Mezőrendészeti Szolgálat felszerelését a városi gazdasági hivatal végzi. A fentiekkel összhangban, a városi felügyelőség kérésére a városi gazdasági hivatal ruházatot, műszaki felszerelést (mobiltelefonokat, fényképezőgépeket, elemlámpákat, GPS-berendezéseket) biztosított, jelenleg pedig folyamatban van két terepjáró jármű közbeszerzése.