2024. április 26., péntek

Beszélgetések a zEtna lávafolyamában

Szombat este véget ért az internetes irodalmi folyóirat tizennegyedik fesztiválja

November első hetében évről évre – a zEtna internetes irodalmi folyóirat fesztiváljának köszönhetően – különböző intenzitással ugyan, de felpezsdül a térség irodalmi élete, új energiával és szellemi táplálékkal ellátva a zentai és környékbeli irodalomkedvelőket.

Viola Szandra, a testverselő (Horváth Zsolt felvétele)

Viola Szandra, a testverselő (Horváth Zsolt felvétele)

Így az idén tizennegyedik alkalommal megrendezett (nem csak) irodalmi kavalkád titka talán elsősorban az, hogy az irodalmárok, képzőművészek, zenészek háromnapos találkozója alkalmat ad a beszélgetésekre, s ezt a lehetőséget a rendezvénysorozat vendégei ki is használják. Az egyik kedves kollégám a minap megjegyezte: ezek a „irodalmi folyamok közötti” kedélyes dialógusok sokkal fontosabbak annál, mint ami az alkotóházban a közönség előtt elhangzik. Emellett évről évre az ismert írók mellett egyenrangú teret kapnak a feltörekvő, tehetséges ifjak is, valamint az újító jellegű kísérletezések.

Az idei fesztivál második napján a vajdasági ismert képzőművésszel, Szajkó Istvánnal és Szűgyi Zoltán adai születésű irodalmárral folytatott érdekes beszélgetést követően nem kevésbé volt izgalmas megismerkedni Nagy Hajnal Csilla fiatal felvidéki írónővel és műveivel. Szabó Palócz Attila Viola Szandrával, a magyarországi „testverselővel”, tánckritikussal, a Magyar Idők munkatársával beszélgetett, ennek során megismerkedhettünk az irodalom népszerűsítésének egy igazán rendhagyó módjával is. Megtudhattuk azt is, hogy mi fán terem Szandra legújabb „találmánya”, az úgynevezett verstetkó.

A rendezvénysorozat utolsó napján Bozsik Péter Hizsnyai Zoltán József Attila-díjas felvidéki költővel, a szlovákiai magyar írók lapjának, az Opusnak a főszerkesztőjével beszélgetett, majd az úgyszintén felvidéki Horváth Viktor Tankom című regényét megismerve a regény cselekményszálának alapot adó, a csehszlovák reformtörekvéseket 1968-ban brutálisan letörő invázióról tudhattunk meg kevésbé ismert dolgokat. Izgalmas volt végighallgatni Mészáros Anikónak Jónás Tamás roma költővel és programozóval lefolytatott beszélgetését, amelynek során ízelítőt kaptunk a fiatal irodalmár Cigányidők című önéletrajzi regényéből és verseiből. Jónás Tamás versei 16 éves kora óta jelennek meg, s ő alapította a dokk.hu című, mindenki által írható portált, amelynek jó ideig a szerkesztője is volt. Huszonkét évesen adta ki Cigányidők címmel írt önéletrajzi regényét, melyben a kora gyermekkora történéseit dolgozza föl. Ezenkívül elkészítette a Demokrácia című első internetes közösségi játékot.

A fesztivált szombat este a Hoppál Mihály Band koncertje zárta.