2024. április 26., péntek

Postagalamb-tenyésztők ünnepe

A megalapítás 50. évfordulóját ünnepelte a bácskossuthfalvi Sirály Postagalamb-tenyésztők Egyesülete

A bácskossuthfalvi Sirály Postagalamb-tenyésztők Egyesületét 1967-ben alapította meg 10 lelkes galambász. A kerek évfordulót 17 külföldi és hazai testvér szervezet, sikeres tenyésztők és versenyzők részvételével zajlott díszüléssel ünnepelték meg. Torok Józsefnek, az egyesület elnökének köszöntője után Seffer Attila, a falu tanácselnöke és helyettese, Fazekas Róbert méltatta az 50 éves szervezetet, majd szerény ajándékkal köszönték meg valamennyi szervezet, illetve egyén együttműködését.

– Jubileumi ünnepségünket megtisztelte a Magyar Postagalamb Sportszövetség és egyben a Nemzetközi Postagalamb Szövetség elnöke, Bárdos István, aki 30 fiatal madarat ajánlott fel a bácskossuthfalvi egyesület számára, amiért ezúttal is hálásak vagyunk. Köreinkben köszönthettük a horvátországi Eszéki Postagalamb Szövetség elnökét, Ante Herceget, a Kiskunhalasi Postagalamb-tenyésztők Egyesületének képviselőit a családjukkal, Szalai Károlyt és Faragó Károlyt. Több meghívott társszervezettel immár évtizedeket felölelő a baráti kapcsolatunk, így például a zombori és a verbászi egyesülettel is. Köszönjük Kislinder Gábornak, Topolya község elnökének és kíséretének is, hogy részt vettek a díszülésen, továbbá eredményes országos bajnokok – a szabadkai Lalić Bonaventura és a topolyai Asztalos József – is velünk ünnepeltek. Somogyi Sándor, egyesületünk első elnöke korábbi munkásságáért is szerettünk volna ezzel a rendezvénnyel köszönetet mondani – nyilatkozta a jubileumi rendezvény szervezőbizottságának az elnöke, Szilágyi József.

A bácskossuthfalvi Sirály Postagalamb-tenyésztők Egyesületének jelenleg 14 aktív tagja van. Az egyébként sok időt és anyagi áldozatot igénylő hobbi versenyszezonja általában április végén kezdődik, ekkor két kategóriában mérkőznek meg az idősebb és a fiatalabb madarak: 100–450 km-es távon. Budapest 2015-ben adott otthont a szakmában legrangosabb olimpiának nevezett versenynek, ezen Bácskossuthfalváról hatan vettek részt.