2024. április 26., péntek

A kommunális szolgáltatások javításáért

Egy-egy város, község leginkább több kommunális tevékenységekkel megbízott közvállalatot, közintézményt tart fenn, ugyanis ezen gyűjtőnév alatt számos, különböző tevékenységet értünk. Ide soroljuk többek között a vízvezeték-hálózatok kiépítését és fenntartását, a szennyvízrendszerek kialakítását és működtetését, a települések tisztán tartását, a zöld felületek rendezését, a parkolók és a piacok üzemeltetését, valamint a temetkezés is a kommunális feladatok közé tartozik. Ezen tevékenységeknek tehát nagy szerepük van egy-egy település élhetővé tételében, éppen ezért a lakosság részéről jogosan várható el, hogy az ilyen tevékenységeket ellátó közvállalatok a lehető legszínvonalasabban tegyenek eleget feladatuknak. A kommunális tevékenységek négy pilléren nyugszanak, az ország törvényhozása, a helyi önkormányzat, maguk a kommunális közvállalatok és a felhasználók is kihatnak a működésre.

Dalibor Joknić (Fotó: Benedek Miklós)

Dalibor Joknić (Fotó: Benedek Miklós)

Kedden Szabadkára látogatott Dalibor Joknić, a Szerbiai Gazdasági Kamara Kommunális Tevékenységekkel Foglalkozó Vállalatok Egyesületének titkára, aki a Szabadkai Regionális Gazdasági Kamarában találkozott az észak-bácskai és az észak-bánáti kommunális tevékenységeket folytató vállalatok képviselőivel. A találkozón elsősorban a jelenlegi helyzetről, a kommunális vállalatok problémáiról és a kommunális tevékenységeket folytató vállalatok működéséről hozandó rendeletről volt szó.

Újságírói kérdésre Dalibor Joknić elmondta:

– A tanácskozás célja, hogy a vállalatok képviselői minél jobban megismerkedhessenek a tevékenység meghosszabbításához szükséges elvárások minimumáról szóló rendelettel. Egy olyan rendeletről van szó, amelynek feladata, hogy javítsa a szolgáltatások minőségét. A rendelet megszövegezése közben állandó kapcsolatot tartottunk fenn a kommunális tevékenységeket folytató vállalatokkal, és reméljük, hogy minél előbb elfogadásra kerül. Néhány vállalatnak gondjai lesznek az elvárások teljesítésével, hisz jelen pillanatban nem felelnek meg az előírásoknak, de bízom benne, hogy belátható időn belül kiküszöbölik a problémáikat – fogalmazott a titkár, aki beszélt a nehézségekről is, amivel szembesülniük kell az említett vállalatoknak. Nagy gondot okoz a közszférára vonatkozó létszámstop, a munkaerő-elvándorlás, különösen az autóbuszsofőrök tekintetében, hisz egy-egy új sofőr kinevelése hosszú időt vesz igénybe.