2024. április 26., péntek

Orban ostaje predsednik stranke FIDESZ

Na jučerašnjem kongresu FIDESZ-a u Budimpešti, ponovo je izabran Viktor Orban, premijer, na funkciju predsednika stranke. Svečanosti su prisustvovali mnogobrojni gosti iz inostranstva, tako i Ištvan Pastor, predsenik Saveza Vojvođanskih Mađara. Savetovanje je proteklo u znaku parlamentarnih izbora koji se planiraju za sledeću godinu. Oni koji su govorili na konferenciji su izrazili nadu da će FIDESZ pobediti i da će i dalje rukovoditi zemljom.

Sačuvajmo Mađarsku! parolom su juče oržali  27. kongresa FIDESZ-a  u Budimpešti. Poslanici su ponovo izabrali za predsednika stranke Viktora Orbana, premijera, a za funkciju podpredsednika su predloženi sledeći političari: Katalin Novak, Gergelj Guljaš, Gabor Kubatov i Silard Nemet.

Događaju su prisustvovali i održali govor mnogi pripadnici partije FIDESZ, kao i Laslo Brenzovič, predsednik Mađarskog Kulturnog Udruženja iz Karpatskog basena, kao i Ištvan Pastor, predsednik SVM-a.  Brenzovič je izjavio: posle promene sistema FIDESZ je ,,u zubima preneo prekogranične Mađare na drugu obalu“ za šta zaslužuju zahvalnost. Političar je istakao i izuzetne aktivnosti Ištvana Pastora na jugu.

Ministar Janoš Lazar, govorio je o tome da FIDESZ prema dosadašnjim rezultatima može da očekuje pobedu na izborima 2018. godine. Političar je, kao i mnogi drugi kritikovao opoziciju.

Gergelj Guljaš, lider frakcije FIDESZ-a je rekao da slabljenje opozicije ne jača našu snagu, već odgovornost. Da bi sačuvali dosadašnje rezultate, biće potrebna ,,samouverena pobeda i treći put na proleće“, što do sada nikome nije uspelo, ali FIDESZ je zaslužio.

Gabor Kubatov, podpredsednik FIDESZ-a je ukazao: ,,možda još ne osećamo, ali će na kraju izbori biti veliki meč“, koje možemo dobiti ako učinimo sve radi toga.

Predsednik parlamenta je izneo, da će izbori biti od sudbinskog značaja. Prema Laslou Keveru većina ljudstva je na strani FIDESz-a ,,tj. FIDESZ je na njihovoj strani“. Od izbora zavisi da li ćemo sačuvati ono što je naše, na primer privredu koja raste, plate koje su u porastu, proces populacije, razvoj sistema podrške porodicama, mogućnost ujedinjenja prekograničnih nacija. Pored toga treba zaštititi našu kulturu, veru, jezik, identitet, suverenitet Mađarske, samoopredeljenje - nabrajao je.

Izbori će imati i Evropski ulog, Mađarska je jedna od baština. Ako se ne očuvaju granice Mađarske, postoji mogućnost da Evropa spadne u ruke vlastima izvan kontinenta. Ovoj borbi pretnju predstavljaju ilegalni migranti, ali se ova bitka vodi i u medijima i u školstvu - dodao je Kever.

Peter Sijarto, ministar spoljnih poslova je poručio: treba obezbediti onima koji su se rodili kao Mađari bilo gde na svetu da  to i ostanu.