2024. április 26., péntek

Szerbia semleges marad

Az ország nem tervez katonai tömbökhöz csatlakozni

Cesare Marinelli parancsnokkal, a NATO szerbiai kapcsolattartási irodájának vezetőjével tárgyalt ma Aleksandar Vučić szerb államfő. Az elnök közölte, hogy Szerbia kitart katonai semlegessége mellett, nem tervez katonai tömbökhöz való csatlakozást.

Hozzátette, hogy a béke, a régió stabilitása és biztonsága érdekében továbbra is együttműködik majd az állam különböző szövetségekkel és országokkal, így az észak-atlanti szervezettel is. A találkozó után kiadott közleményben az áll, hogy Marinelli és Vučić az együttműködés számos lehetőségét számba vette, s tárgyalt arról, hogyan és mely területeken lehetne még konkrétabbá tenni a már létező kapcsolatokat.

Egyetértettek abban, hogy a szerb államfő soron következő látogatása a NATO központjában és a főtitkárral való találkozója tovább erősíti majd a szervezet és Szerbia közötti együttműködést. Vučić részt vesz az Észak-atlanti Tanács ülésén is, ami úgyszintén elősegíti a politikai párbeszédet a katonai tömb és Szerbia között – áll a közleményben.