2024. április 26., péntek

Új határátkelő nyílik Haraszti és Bácsszentgyörgy között

Néhány hónap múlva, várhatóan 2018 március végén átadják a forgalomnak a Haraszti (Rastina –Bácsszentgyörgy határátkelőhelyet, amelynek megnyitásáról Szerbia és Magyarország 2017 májusában államközi megegyezésben állapodott meg.

Nemrég fejeződött be a munka a Harasztitól a határig vezető út aszfaltozásán, a magyarországi oldalon most épülnek a szerb és magyar határőrség épületei és a vámhelyiségek.
A nyugat-bácskaiak már régóta vágynak e határátkelőhely megnyitására, mivel jelentősen lerövidíti majd az utat Bajáig, és köztudottan ez a Budapestre vezető legrövidebb irány. Egyelőre csak reggel 7 és 19 óra között tart majd nyitva a határ a személyforgalom számára.
Az aszfaltutat az eddig 1,76 kilométeres nyári út helyére a Szerbiai Utak Közvállalat építette ki, ami 85 millió dinárba került. Az új, 6,5 méter széles útszakasz a Gádor–Haraszti helyi útra kapcsolódik, amely jelenlegi állapotában nem felel meg a várhatóan megnövekvő forgalomnak, mivel az új határátkelő a buszokat is fogadja. A két falu közötti út most csak 4 méter széles, ráadásul az útszéleken sok helyen lemorzsolódott az aszfalt, ami még veszélyesebbé teszi az egymással szembe jövő járművek közlekedését. Ezért jövőre újabb útépítés várható Gádor és Haraszti között, ugyanis a Szerbia Utak Közvállalat erre az évre befejezte a szerződésben vállalt munkálatokat. A kérdéses útszakaszt ugyancsak 6,5 méteresre szélesítik, új burkolatot kap, ami a továbbiakban lehetővé teszi, hogy a községi út másodrendű állami úttá alakuljon át. A felmérések szerint a 4,6 kilométeres szakasz átépítésére a Szerbia Utak Közvállalat 140 millió dinárt költ, a zombori önkormányzat pedig 5,4 millió dinárral vesz részt a költségekben.
A határátkelő megnyitása visszafogott, de ugyanakkor optimista elvárásokat hoz magával a határ menti falvakban. Akár a gádoriak, úgy a bácsszentgyörgyiek is legelőször a szomszédos települések elérhetőségének örvendenek, mivel eddig is kiválóan működtek együtt, csak hosszú volt az utazás Béregen át.
– Azt várom, hogy még közelebbi kapcsolatot alakítunk majd ki a magyar szomszédokkal. Bácsszentgyörggyel eddig is folyamatos volt a kapcsolatunk, az együttműködésünk, a barátkozás. Biztos többen utaznak majd a határon túlra, hiszen sokkal rövidebb lesz az út. Gádor is jobb, biztonságosabb közlekedésre számíthat, de gazdasági szempontból nem hiszem, hogy az új határátkelő a közeljövőben javíthat falunk helyzetén. Ahhoz mégis egy 100-150 embert foglalkoztató kisüzemre lenne szükség. Mindenesetre, nagyon jónak ítélem a Haraszti–Bácsszentgyörgy határátkelő megnyitását – nyilatkozta Simo Marković, a gádori helyi közösség tanácselnöke.
A sajtónak írásban nyilatkozó Müller József, Bácsszentgyörgy polgármestere kifejtette, hogy a helyi lakosság nagyon örül a határátkelőhely megnyitásának, mert már régóta várták üzembe helyezését. Ez azért lényeges, hogy gyakorta mennek át a polgárok családlátogatásra, mert vannak bácsszentgyörgyi születésű családtagjaik a határon túl is. Bácsszentgyörgy testvérfaluja Haraszti, Garáé pedig Gádor, így megkönnyíthető az oda-, illetve visszaút, többek között a falunapok miatt, a testvérközségek közötti útvonalat sokkal rövidebb idő alatt lehet majd megtenni a határátkelő megnyitása után. Az úthálózat pillanatnyilag többé-kevésbé megfelelő, kisebb-nagyobb javításokat igényelnek az utak – fogalmazott a polgármester.