2024. április 26., péntek

Duterte megköszönte Putyinnak az orosz fegyverszállítmányt

Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök köszönetet mondott Vlagyimir Putyin orosz államfőnek a fegyverszállítmányért pénteken a vietnami Danangban.

Ebben a városban tartják az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) szervezetének 25. csúcstalálkozóját, amelyen mindkét vezető részt vesz

"A Fülöp-szigeteki nép nevében rendkívüli köszönetet mondanék Oroszország legjobbkor érkezett segítségéért" - hálálkodott Duterte Putyinnak találkozójuk első perceiben. A nagy pontosságú orosz fegyverek a különleges erőkhöz kerültek.

"Igazán elengedhetetlen volt, hogy feltöltsük készleteinket" az Iszlám Állam dzsihadistáival folytatott harchoz - hangsúlyozta. "Sohasem fogjuk elfelejteni" a segítséget - tette hozzá.

Manila ádáz küzdelmet folytat a szélsőségesekkel az ország déli részén, ahol sikerült megvetniük a lábukat. Duterte elmondta, hogy elnöksége végéig szeretné megerősíteni a hadsereget és a rendőrséget, továbbra is támaszkodva az orosz fegyverszállítmányokra.

"Első gondolatom az volt, hogy az Egyesült Államoktól vásárolok fegyvert, de mivel ott a kongresszusnak és az elnöknek ugyanakkora hatalma van, ez nem olyan egyszerű" - árulta el a Fülöp-szigeteki vezető.

Az Egyesült Államok évtizedekig a Fülöp-szigetek legfontosabb szövetségese volt: a két ország között kölcsönös védelmi szerződés van érvényben. Duterte elnökségének kezdete óta egyre közelebb került Oroszországhoz és Kínához, háttérbe szorítva hagyományos partnerét.

Moszkva október végén bejelentette, hogy fegyvereket ad el Manilának, és katonai-műszaki együttműködésről is megegyezett vele. A megállapodásokat Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter első Fülöp-szigeteki látogatása alatt kötötték.