2024. április 26., péntek

Minőség a páciensek érdekében

Az ENSZ kezdeményezésére november második csütörtökje 1990 óta a minőség világnapja. Ennek apropóján Szabadka Közegészségügyi Intézete csütörtökön akkreditált képzést szervezett az érdeklődőknek, amelynek során a jelenlévők informálódhattak arról, hogyan is áll az egészségügyünk, illetve az egészségügyi intézményeink a minőséggel.

(Fotó: Benedek Miklós)

(Fotó: Benedek Miklós)

A rendezvény elején dr. Nada Kostić Bibić, a Közegészségügyi Intézet Minőségfejlesztő Bizottságának képviselője, valamint Gordana Petrović, a minőségi rendszer koordinátora tartott előadást arról, hogy a minőség folyamatos fejlesztése milyen előnyökkel jár, és hogy ez hogyan jelenik meg az egészségügyben. Mint megtudtuk, mindez valójában azt jelenti, hogy a pácienst és az ő igényeit, valamint a biztonságát helyezik a figyelem központjába. A világ különböző országaiban kutatásokat végeztek ezzel kapcsolatban, és azt állapították meg, hogy a minőség javításával és annak folyamatos felügyeletével pénzt spórolhatnak meg az intézmények, hisz kevesebb anyagi forrást vesz igénybe a minőség folyamatos fejlesztése, mint az ennek hiányából keletkezett károk szanálása. Az Egyesült Államokban például 2011 és 2015 között 28 milliárd dollárt sikerült megspórolni a körülmények javításával. Az egészségügyi intézményekkel kapcsolatban a minőség elmaradása esetében a leggyakoribb probléma a gyógykezelés során szerzett fertőzés. Kanadában egyes felmérések szerint minden tizennyolcadik páciens fertőződik meg a kórházakban.

A világnap idei jelmondata „Ünnepeljük a mindennapi vezetést”, utalva arra, hogy a jó vezetés az alapja minden sikeres vállalatnak, intézménynek. A vezetők a felelősek az eredményekért, és ez magában foglalja az elvárások következetes teljesítését, illetve az értékek létrehozását. A vezetők irányítják egy-egy vállalat, intézmény minőségpolitikáját, ők biztosítják, hogy megvalósulhassanak az elvárások, és hogy azt az egész intézményben ugyanúgy alkalmazzák. Szakemberek kezdeményezésére Szerbia Egészségügyi Minisztériuma a közegészségügy területén 2004 óta folyamatosan igyekszik a minőségre vonatkozó reformokat végrehajtani. A minőség megőrzése és fejlesztése érdekében a Szabadkai Közegészségügyi Intézet folyamatosan új célokat tűz ki magának. Ennek egyik bizonyítéka, hogy a tevékenységüket különböző, Európa-szerte elismert minőségi rendszerekkel igyekszenek összehangolni, például az ISO 9001-es vagy az ISO/IEC 17025-ös standardokkal. A fejlődés egyik feltétele a felszólalók elmondása szerint a páciensek igényeinek teljesítése, és ennek következményeként a szolgáltatások bővítése, például a laboratóriumi vizsgálatok terén.

Az előadást követően több szabadkai és egy topolyai intézmény képviselője ismertette a témával kapcsolatos meglátásait, illetve tapasztalatait. Felszólaltak többek között a Szabadkai Közkórház és a topolyai Dr. Hadzsy János Egészségház képviselői. A program műhelymunkával zárult.