2024. április 26., péntek
Jugoremedija

Kiegyeztek, jöhet az árverezés

Peren kívüli megegyezésnek köszönhetően a gyár korábbi bérlője, az újvidéki Union Medic vállalat visszaadja a csődeljárás alatt álló nagybecskereki Jugoremedija gyógyszergyár gyógyszergyártási szabadalmait.

Kártalanításra számítanak és újraindulásban reménykednek (Fotó: Kecskés István)

Kártalanításra számítanak és újraindulásban reménykednek (Fotó: Kecskés István)

Ezt csütörtökön jóváhagyta a nagybecskereki Gazdasági Bíróság is, így már nincs akadálya annak, hogy Radovan Savić csődeljárási igazgató újból meghirdesse a gyár vagyonának árverezését. Az október 16-ára bejelentett eladást ugyanis a hitelezők kezdeményezésére elhalasztották.
Az volt a hitelezők érvelése, hogy a szabadalmak nélkül valószínűleg senki sem jelentkezett volna az árverezésre, vagy pedig a vártnál jóval alacsonyabb árat kínáltak volna fel érte. Attól a lehetőségtől is tartottak, hogy netán csak egyetlen potenciális vásárló jelentkezik, mégpedig a korábbi bérlő, aki egy ideig nem mutatott hajlandóságot arra, hogy visszaadja az ideiglenesen használt gyógyszergyártási szabadalmakat. Viszont a Jugoremedija vagyonának a legjelentősebb részét éppen a 22 gyógyszer gyártásának a szabadalma képezi. Az ügy jelenleg bírósági per tárgyát képezi. A bérlő a gyártási szabadalom visszaadásáért 46,7 millió dinárt követelt, az időközben megvalósított beruházásaira hivatkozva. Mivel egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy az ügyből hosszabb bírósági per is lehet, így a csődeljárási igazgató kezdeményezésére a felek a kiegyezés mellett döntöttek.
A Jugoremedija hitelezői most arra számítanak, hogy a csődeljárási igazgató a lehető legrövidebb időn belül kihirdeti az árverezés új dátumát. A nagybecskereki gyógyszergyár értékét a szabadalmak nélkül 32 millió euróra becsülték fel, így a kezdeti kikiáltási ára ennek legalább az 50 százaléka, vagyis 16 millió eurónak megfelelő dinárösszeg kell hogy legyen. Becslések szerint a gyógyszergyártási szabadalmakért további 18 millió eurónyi összeget várnak.
A gyár hitelezői körében elsők közt vannak a bankok, az állam, valamint a gyár egykori dolgozói és kisrészvényesei. Mindenki azt reméli, hogy sikerül majd megfizettetni a követelését. De ami ennél is fontosabb: a Béga menti városban abban reménykednek, hogy az új tulajdonos újraindítja a termelést, munkát biztosítva több száz gyógyszerésznek. A potenciális vásárlók közül oroszországi, svájci, valamint néhány hazai érdeklődőt emlegetnek.