2024. április 26., péntek
VILÁGBAJNOKI PÓTSELEJTEZŐK

Horvát–görög: „ítélet-idő”?

Nem számít, milyenek lesznek a körülmények, nincs kifogás. Ki kell jutnunk a világbajnokságra” – fogalmazott a ma 20.45-kor rendezendő, Görögország elleni pótselejtezőre készülő Zlatko Dalić, a horvát válogatott szövetségi kapitánya. Az 51 éves szakvezető arra utalt, hogy az időjárási előrejelzések szerint valóságos égszakadás várható Zágrábban ma este, és a pálya rendkívül csúszós, játékra korántsem ideális lehet.

Készülnek az északírek (Fotó: Beta/AP)

Készülnek az északírek (Fotó: Beta/AP)

Az első a nyugalom, amit a játék szervezettsége követ a fontossági sorrendben. Vigyáznunk kell a provokációkra, és nem szabad felvennünk az ő játékstílusukat. Védekező Görögországra számítok – számolt be várakozásairól Dalić, rámutatva, a görögök elsősorban arra fognak törekedni, hogy ne kapjanak gólt, ezért nekik nem szabad idegeskedniük, kapkodniuk.
Ante Rebić, a Frankfurt 24 éves csatára van a legjobb formában a horvát támadók közül. Rebić az utóbbi hat ligameccsén 4 gólt szerzett, többet, mint például Mandžukić vagy Perišić – igaz, utóbbi játékosok valódi nagyágyúknak számítanak. „Ha nem jönnek be a támadásaink a széleken, ő lehet az, aki áttörheti a görög védelmet. Számítok rá, ha nehéz helyzetbe kerülünk” – beszélt a feltörekvő játékosról Dalić edző.

Észak-Írország újabb bravúrra készül

A jóval esélyesebbnek tartott Svájc együttesét látja vendégül a selejtezősorozat egyik meglepetéscsapata, Észak-Írország. Michael O’Neill játékosai – akik annak idején Magyarország előtt nyerték meg az Európa-bajnoki selejtezőcsoportjukat – túlnyomórészt a Brit-szigeteken edződnek. A selejtezőcsoportban most a skót Hearts támadója, Kyle Lafferty, illetve az angol harmadosztályban vitézkedő Charlton csatára, Josh Magennis volt a legeredményesebb 3-3 góllal. A Vladimir Petković vezette svájci csapatnak más képességű játékosai vannak – elég csak az Arsenalban focizó Xhakát vagy a Juventus jobb-bekkjét, Lichsteinert említeni, de szinte a teljes alakulat Európa topligáiban szerepel. Az északírek azonban most is bízhatnak abban, ami eddig repítette őket: taktikai fegyelmükben, jó helyzetkihasználásukban és nagy küzdeni akarásukban.