2024. április 26., péntek
MAGYAR LABDARÚGÁS

Visszatérés, győzelem, késelés

Nem zárult pozitívan a Fradi-ultrák első fellépése – Nikolić kezdő lehet a válogatottban

Hosszú idő, három és fél év után végre visszatértek az ultrák a Ferencváros stadionjába, de viselkedésükkel a következő három mérkőzésre ki is tiltatták magukat. Nagyon nehéz megítélni a helyzetet, hiszen a klub törekvése egyrészt érthető volt: szerette volna távol tartani a Groupama Arénától az nem oda illő egyéneket. Azért, hogy végre tényleg eljöhessenek a boldog békebeli évek, amikor a család apraja-nagyja ünnepként él meg egy bajnokit, és nem azt kell figyelnie, vajon mikor kezdjen el menekülni, hogy kimaradjon a csetepatéból. A régi Üllői úti stadion sok mindent megélt, a berohanó szurkolók vertek ott már saját játékost és rivális edzőt is, erre 2003 májusa óta Tököli Attila és Szentes Lázár is emlékezhet.

Akkor is, és most is a Debrecen volt a vendég, és a Fradi ezúttal nagyon készült, hiszen telt ház, közel húszezer néző előtt játszhatott rangadót. A vénaszkenneres beléptetés ellen tüntető ultrák a megállapodás értelmében megkapták a kapu mögötti szektorokat, közülük ötszázan vállalták azt is, hogy szkennelnek, a többiek pedig kiválthattak egy úgynevezett B típusú kártyát, amely ugyanazt tudja, mint az eddigi szurkolói kártya, csak éppen nem kell hozzá a vénalenyomat. (Hogy őket miért különböztetik meg a nyolcvanéves Marika nénitől és a hatéves Pistikétől, akiknek kötelező a szkenner, az persze egy másik történet.)

A hangulatra nem is lehetett panasz, a második félidőt egy óriási görögtűz és pirotechnikai bemutató vezette be, de a jól értesült drukkerek az internetes fórumokon azt írták, semmi baj ezzel, ez szinte a megállapodás része volt. Az viszont kevésbé, hogy a szünetben rivális Fradi-szurkolók késelésig és majdnem agyonverésig torkolló csatába keveredtek egymással – akadt apuka, aki kislányával egy büfépult alatt keresett menedéket.

Az MLSZ büntetett is rendesen: hárommillió forintos pénzbüntetéssel sújtotta, valamint elrendelte, hogy zárjanak le négy szektort a következő három hazai NB I.-es bajnoki mérkőzésen – Videoton (december 2.), Honvéd (február 10.), Balmazújváros (február 24.). Miután az ultrák már említett B típusú kártyával kizárólag ezekbe a szektorokba tudnak jegyet vásárolni, a kemény mag ismét stadionon kívülre szorul.

Ilyen előzmények mellett azért illik megemlíteni, hogy a Fradi nagyon jó mérkőzésen 2:1-re győzött, csakhogy így is elveszítette vezető helyét, a Videoton ugyanis 4:0-ra verte a Mezőkövesdet, és azonos pontszámmal, de jobb gólkülönbséggel az élre állt.

A Debrecen maradt a harmadik 25 ponttal, de utolérte a Honvéd, amely elképesztő mérkőzésen 4:3-ra győzött a Puskás Akadémia ellen. A Puskás Ferenc névhasználata miatt egyébként is rangadónak számító összecsapáson a vendégek 2:1-re, majd a 89. percig 3:2-re is vezettek. Ekkor előbb Davide Lanzafame lőtt csodálatos szabadrúgásgólt a jobb felső sarokba, majd a kiállítás miatt megfogyatkozott vendégek nem figyeltek eléggé Danilóra, aki a 93. percben befejelte a címvédő győztes gólját.

Az 5. helyen álló Diósgyőr pályaválasztóként kapott ki a Balmazújvárostól, de nem emiatt volt a botrány a csapaton belül. Az eltiltás miatt nem játszó Busai Attila úgy döntött, jelenlegi csapata helyett előző klubjának mérkőzését tekinti meg, pechjére kiderült, hogy az Üllői úton járt, ezért Bódog Tamás vezetőedző egymillió forintra megbüntette.

Az NB I.-ben a hétvégén szünet lesz, hiszen a válogatott este Luxemburgban, majd jövő kedden a Groupama Arénában a vb-résztvevő Costa Rica ellen lép pályára. A megbízott szövetségi kapitány,

Szélesi Zoltán elmondta, minden munkát elvégeztek, és pozitív érzéssel várja az év utolsó két mérkőzését. „Pozitív a hangulat, a srácok fókuszálnak a két mérkőzésre, bízom benne, hogy ezzel nem lesz probléma. A szurkolók felé szeretnénk olyan mentális hozzáállással kirukkolni, ami elvárható a válogatott minden egyes tagjától és a csapattól egyaránt” – nyilatkozta.

A hírek szerint Luxemburgban a kezdőcsapatban lép majd pályára a Chicago Fire gólkirálya, a zentai születésű Nemanja Nikolić. „A többiekkel ellentétben nekem most ért véget a szezon, a pályafutásom során először fordult elő, hogy nyáron nem volt szünet. Rengeteg mérkőzést játszottam, a sérülések elkerültek, minden meccsen pályára léptem az MLS-ben. Mentálisan jó állapotban vagyok, és nagyon motivált” – nyilatkozta Nikolić.