2024. május 14., kedd

Migráció és környezetvédelem

A VMTT tudományos tanácskozás keretében emlékezik meg a magyar tudomány napjáról

A Vajdasági Magyar Tudományos Társaság és a Magyar Tudományos Akadémia nemzetközi tudományos tanácskozást szervez Újvidéken november 11-én (szombaton) 10 órakor a magyar tudomány napja alkalmából. A tanácskozásra a Tartományi Képviselőház Nagytermében kerül sor.
Az idei téma, a Migráció, környezetvédelem – társadalom és természet tudományos és társadalmi szemszögből egyaránt időszerű, mondta dr. Szalma József akadémikus, a Vajdasági Tudományos és Művészeti Akadémia rendes tagja, az MTA doktora, a Vajdasági Magyar Tudományos Társaság elnöke.
– A résztvevők a migráció kérdéskörét globális és lokális szemszögből egyaránt körüljárják referátumaikkal. Ezen túlmenően a kerettémába tartozik a környezetvédelem és egyáltalában a társadalom és a természet kérdései – tudtuk meg Szalma Józseftől.
A kisebbségi közösség számára egyaránt izgalmas kérdéskört feszeget a migráció tematikája.
– Természetesen, a migráció bennünket is érdekel, azért, mert a közelmúltban mi is ki voltunk téve – falvaink és városaink – ilyen jelenségeknek, olykor részünkre nem kedvező körülmények közepette – hangsúlyozta az akadémikus.
A tanácskozás előadóinak sorában főként vajdasági szenior és junior tudományos kutatók és publicisták szerepelnek. Délelőtt tíz órától estig tízpercenként váltakoznak az előadók, ezenkívül kiemelkedő magyarországi kutatók is részt vesznek a tanácskozáson.
– Nagyon kellemesen érintett bennünket az, hogy az érdeklődés mindkét oldalról, elsősorban persze a Délvidékről nagyon nagy. Ami a részvételt illeti, a magyarországi oldalról az idén is nagyon sokan megtiszteltek bennünket, és referátumaikkal gazdagítják a tanácskozást – ismertette Szalma József.
Elmondta, hogy a tanulmányok témái egyaránt érintik a társadalomtudományi, jogtudományi, és történelemtudományi kérdésköröket, valamint természettudományos szempontból is megközelíthetővé válik valamennyi téma.