2024. április 26., péntek

Dolgoznak és tanulnak

A következő tanévtől 19 szakon alkalmazzák a duális oktatásról szóló törvényt

Több napig tartó vita után a parlament ma megszavazta a napirenden szereplő, oktatással kapcsolatos törvényeket, köztük a duális oktatásról szólót is, amely a középiskolai oktatáson keresztül szabályozza a diákok munkatapasztalat-szerzését. A törvényt a 2019/2020-as tanévtől kezdve alkalmazzák.

A duális oktatás lényege, hogy a három-, illetve négyéves szakokon növeljék a gyakorlati órák számát, vagyis az oktatás a munkán keresztül folyjon. A Szerbiai Gazdasági Kamara feladata, hogy ellenőrizze, hogy melyik vállalatok tesznek eleget annak, hogy a duális oktatási rendszerbe bekapcsolódhassanak. Az eddigi adatok szerint mintegy 200 vállalat tett eleget ezeknek a feltételeknek. Egyelőre 19 szakon tudják bevezetni a duális oktatást.

Az iskolák három, illetve négy évre szóló szerződést írnak alá a munkaadóval, a munkán keresztüli tanulásról szóló szerződést pedig a munkaadó és a diák, azaz a szülő köti meg. Lehetőség van a szerződés felbontására is, ennek feltételeit is szabályozza a törvény. A szerződések jegyzékével a Szerbiai Gazdasági Kamara lesz megbízva.

A törvény arra is kitér, hogy a munkavégzés idején a diák havi járandóságra jogosult, ami a minimális munkabér 70 százalékát teszi ki. Ezt a költséget a munkaadónak kell állnia. Külön kitétel foglalkozik a diákok biztonságával. Nem végezhetnek ugyanis veszélyes munkafeladatokat.

A munkavégzésen keresztüli oktatás a szaktantárgy óraszámának legkevesebb 20, legtöbb 80 százalékát teheti ki. A tanuló naponta legfeljebb 6, hetente legfeljebb 30 órát tölthet a munkaadónál.

A duális oktatás mellett a parlamenti képviselők megszavazták az oktatási kerettörvénnyel összhangban módosított, az iskoláskor előtti intézményekkel foglalkozó törvényt, illetve az általános és a középiskolai oktatásról szóló törvény módosítását is.

A középiskolai oktatásról szóló törvény egyik újdonsága az állami érettségi vizsga, vagyis   a középiskolai oktatás elvégzése után lehetőség nyílik állami szintű érettségi vizsgára, ami magába foglalja az általános érettségit, a szak-, illetve művészeti érettségit, a középiskolai szakképzés záróvizsgáját, valamint a mestervizsgát. Az a tanuló, aki hároméves szakmunkásképzőt végzett el a duális oktatás modellje szerint, szakérettségit és általános érettségit is tehet majd. Azok pedig, akik nemzetközi program alapján végezték el a négyéves középiskolát, nemzetközi érettségi vizsgát tehetnek.

A parlament elfogadta a Szerbia és a Nemzetközi Újjáépítési és Fejlesztési Bank közötti kölcsönre vonatkozó megállapodást is, amely az inklúziós iskoláskor előtti intézményeket felölelő projektum megvalósítására irányul. Megszavazták a nukleáris biztonságról szóló egyezményt, a kiégett üzemanyag biztonságos kezeléséről szóló egyezményt, valamint a radioaktív hulladék biztonságos kezeléséről szóló egyezményt.

A parlament november 14-én tartja a következő ülését, amelyen a képviselők az egészségügyi eszközökről és az egészségügyi dokumentációról folytatnak vitát.