2024. április 26., péntek

„Felkészültünk a bajnoki címre”

A dunaszerdahelyi DAC újabb rangadót nyert meg a szlovák élvonalban

A szlovák élvonal, a Fortuna liga 15. fordulójának leginkább várt összecsapását pénteken este Dunaszerdahelyen játszották, ahol a DAC gárdája a nagy rivális pozsonyi Slovant fogadta. Az év mérkőzéseként beharangozott rangadóra az egész Kárpát-medencéből érkeztek szurkolók, a díszpáholyban helyet foglalt a Szlovák és a Magyar Labdarúgó-szövetség elnöke, a meghívottak között pedig szlovákiai, magyarországi és erdélyi települések polgármesterei is szerepeltek. A pozsonyi klub, melynek szurkolói a fegyelmi bizottság döntése alapján nem lehettek ott a MOL Arénában, a találkozóra speciális mezt készíttetett, melynek közepén a szlovák címer volt látható, a fővárosi játékosok melegítőjén pedig a „A Slovanért, Szlovákiáért, a szurkolókért” felirat szerepelt. A több mint tízezer hazai drukker a pályára kivonuló csapatokat látványos koreográfiával fogadta, melyben a csallóközi klub színei mellett megjelent a magyar trikolór is.

Minden adott volt tehát egy nagyszerű hangulatú mérkőzéshez, az első félidőben azonban a hazai szurkolóknak nem volt okuk az örömre, a pozsonyiak ugyanis a 31. percben Hološko fejes góljával megszerezték a vezetést, és az égszínkékek a szünetig meg is tartották előnyüket. A második játékrész elejét jócskán megnyomták a hazaiak, és a szép számú publikumnak nem is kellett sokáig várnia az egyenlítésre: a 65. percben Davis szöglete után Pacinda fejelt védhetetlenül Greif kapujába. Az egyenlítő találat után továbbra is a dunaszerdahelyiek játszottak aktívabban, és hét perccel a rendes játékidő letelte előtt már náluk volt az előny, a 83. percben ugyanis a magyar válogatott Kalmár Zsolt 16 méterről kilőtte a bal alsó sarkot. Az utolsó percekben idegtépő küzdelem folyt a pályán, a vendégek mindent megpróbáltak ugyan, de nem tudtak túljárni Macej kapus eszén, így a lefújást követően hatalmas ünneplés vehette kezdetét a felújított dunaszerdahelyi stadionban.

Jó mérkőzést játszottunk, de sajnos pont akkor kaptuk a gólt, amikor a legjobb periódusunkban voltunk. Szerencsére a fiúk a Slovan vezető gólja után is magabiztosak maradtak, szívvel-lélekkel hajtottak, jól tartották a labdát, de azért van még miben javulnunk” – nyilatkozta a találkozó utáni sajtótájékoztatón Marco Rossi, a DAC olasz edzője. „A DAC mostanra igazi profi klubbá vált. A bajnokság végén mindenképpen szeretnénk az első hatban végezni, majd szép lassan, lépésről lépésre haladni. Célunk, hogy rövidesen szerepelhessünk az európai kupákban, és felkészültünk arra is, hogy megszerezzük történetünk első bajnoki címét” – mondta a péntek esti 90 perc után Világi Oszkár, a DAC többségi tulajdonosa.

A magyarországi és a határon túli magyarok körében is egyre népszerűbb dunaszerdahelyi csapat a győzelmével ideglenesen feljött a táblázat 2. helyére, Kalmárék legrosszabb esetben is a harmadik pozícióból várhatják majd a következő fordulót.