2024. április 26., péntek

Stefanović váltja Vučićot

A belügyminiszter egyszerre birtokosa tagsági és vezetői tisztségnek
Nebojša Stefanović emlékeztetett arra, hogy a kilencvenes évek háborúi után jelentős mennyiségű illegális fegyver került a lakossághoz. (Fotó: Beta)

Nebojša Stefanović belügyminiszter (Fotó: Beta)

Aleksandar Vučić, köztársasági elnök Nebojša Stefanovićot, a belügyi tárca vezetőjét nevezte ki a Nemzetbiztonsági Tanács titkárává. A Nemzetbiztonsági Tanács titkára a Biztonsági Szolgálatok Koordinációs Hivatalának munkájában is részt vesz. Eddig Aleksandar Vučić volt a Nemzetbiztonsági Tanács titkára. A titkár feladata végrehajtani a tanács határozatait, de a tanács ügyrendjének és egyéb belső aktusainak értelmében más feladatokat is elláthat.

A 2012-ben megválasztott Tomislav Nikolić államfő egyik első lépése tisztségbe lépését követően Aleksandar Vučić, akkori kormányfő-helyettes, védelmi miniszter kinevezése volt a Nemzetbiztonsági Tanács titkárává. A rossz nyelvek szerint a Szerb Köztársaság biztonsági szolgálatainak szervezeti felépítéséről szóló törvényt is kizárólag Vučić miatt módosították 2012-ben. Ezt megelőzően a 2007-ben elfogadott jogszabály úgy rendelkezett, hogy a Nemzetbiztonsági Tanács titkári posztja tisztségből fakadó tisztség, amit a köztársasági elnök kabinetfőnöke tölt be – Boris Tadić idejében Miodrag Rakić tudhatta magáénak a tisztséget. A 2012-ben megejtett módosítás értelmében a titkárt az államfő nevezi ki.

Miután 2014-ben először választották meg kormányfőnek, Vučić ígéretet tett arra, hogy lemond titkári tisztségéről a Nemzetbiztonsági Tanácsban, mivel a vonatkozó törvény értelmében a tanácsnak a tisztségből fakadó egyik tagja a kormányfő, így Vučić egyszerre két tisztséget töltött be a tanácsban: tagként és titkárként is tevékenykedett. Ígéretét többször is megismételte, ám csak most váltotta be.

A Nemzetbiztonsági Tanácsnak kizárólag tisztségből fakadó tagjai vannak: a köztársasági elnök, a miniszterelnök, a védelmi miniszter, a belügyminiszter, az igazságügyi miniszter, a Szerbiai Hadsereg vezérkari főnöke és a biztonsági szolgálatok igazgatói. Ebből kiindulván ismét ugyanaz a helyzet állt elő, mint korábban, csak most Stefanović az, aki egyszerre tag és titkár is. A történet pikantériáját csak tovább fokozza a tény, hogy a törvény értelmében a titkár részt vesz a tanács munkájában, de döntéshozatali joga nincsen. Így amikor 2012 és 2014 között nemcsak a kormányfőhelyettesi, hanem a védelmi miniszteri tisztséget is Vučić töltötte be, nem tudni, hogy a Nemzetbiztonsági Tanácsban a védelmi miniszter tisztsége rendelkezett-e döntéshozatali joggal vagy sem, illetve Vučić tagként vagy titkárként vett-e részt a döntéshozatalban.