2024. április 26., péntek

Aranyos duó

Szombat este Magyarkanizsán vendégszerepelt a Berecz András zenekarjaiból ismert Dsupin Pál és Csergő-Herczeg László, akik Arany János daloskönyvét hívták életre. A Regionális Kreatív Műhely a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával tudta vendégül látni a művészeket, akik játékukkal betöltötték a Cnesa kisszínpadát.

A duó Magyarkanizsán

A duó Magyarkanizsán

Bicskei Zoltán, a Kreatív Műhely igazgatója kifejtette, ezt az estet a barátság hozhatta így létre, amikor a magyarországi vendégek Arany dalgyűjteményéből válogattak a magyarkanizsai közönség számára.

– Dsupin Pál járt már nálunk Sinka-dalokkal nyolc-tíz évvel ezelőtt, azóta tartjuk a kapcsolatot. Az ő felajánlása volt, hogy elhozzák ezt a dalestet, aminek én kifejezetten örültem, nem csak az Arany-emlékév miatt. Igazi, 19. századi hangulatot árasztó est volt a mai.

Dsupin Pál fuvolán, tárogatón, citerán és éneken keresztül közvetítette Arany daloskönyvét, míg Csergő-Herczeg László tambura (gitár), tekerő, ének segítségével hozta közelebb a tamburás öregurat a magyarkanizsaiaknak.

Dsupin, a népzenész szerint ez az összeállítás már több éve megszületett, de az emlékév igazi apropóval szolgált, hogy leporolják a műsorukat.

– A könyv egy régiségpiacon került a kezembe, és fellapozva azt láttam, nem érdemtelen egy népzenész számára sem ezeket a dalokat megismerni, és elmondhatom, sok érdekességet tartogatott számomra. Összevetve a Kodály-féle nagyszalontai gyűjtéssel, és az 1924-ben megjelent magyar népköltési gyűjtéssel, ez egy nagyon kerek történet. Arany János gitáron játszott, amit ő tamburának hívott, ezért ezt is bevettük, a hangszer-felvonultatásba a tárogató, a citera, a tekerőlant és a duda is nagy szerepet játszott.

„Népdalok és rokon” – ahogy Arany írta, mind-mind megszólaltak Dsupin és Csergő-Herczeg jóvoltából szombaton este Magyarkanizsán.