2024. április 26., péntek

Bácskossuthfalva virágzó völgye

A Tápai család színpompás vállalkozása

Az elmúlást hirdető nyomasztó őszi hangulatban szemnek, léleknek kapaszkodó lehet, amikor a sárga vagy a piros számtalan árnyalatában sugárzó krizantémbokrot látunk. Az élmény fokozható, ha mondjuk egy-egy ültetvényben van lehetőség gyönyörködni. Bácskossuthfalva egyik csendes, faluszéli utcájának határra néző meredek udvarát óvó kapu ilyen csodákat rejt maga mögött. Tápaiék szorosan sorakozó, magas fóliasátrainak virágpompái néhány nappal ezelőtt még teljes fényükben köszöntötték az arra járókat, hogy ezekre az őszi napokra már beteljesítsék feladatukat valamelyik otthon virágoskertjében vagy sírkertben, színpompás lélektűzként ragyogva. A virágkötészeti munkának helyet adó fóliasátorban a családanya, Angéla, szelíd, puha lágysággal, ragyogó kék szemmel mesél a család megélhetését is jelentő szépségekről, a virágaikról.

Tápai Angéla: Egy évnyi előkészülettel járó munka érik be novemberre (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Tápai Angéla: Egy évnyi előkészülettel járó munka érik be novemberre (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Egyre többen rendelnek ikebanát Tápaiéktól (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Egyre többen rendelnek ikebanát Tápaiéktól (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– Az évünk úgy kezdődik, hogy a két holdnyi terület egy részén előkészítjük a terepet a primulák vagyis a kankalinok, illetve a ciklámenek – a nőnap és a tavaszi kertek legnépszerűbb virágai számára. Még ez a lendület be sem fejeződött, és máris átalakítjuk az egynyári növényeknek, például a muskátliknak, begóniáknak, petúniáknak az ágyását. Emellett egy szabadkai cég közvetítésével magtermesztéssel is foglalkozunk külföldi – németországi és hollandiai felvásárlók részére, illetve egy hold területen tököt termelünk – hallottuk Tápai Angélától, akivel nevetve állapítjuk meg, hogy lám-lám ez is egy ékes példája annak a szólásnak, hogy nem minden arany, ami fénylik. Sokan nem is gondolnák, hogy a Németországban vásárolt és különlegesnek, vagy akár a hazaitól minőségesebbnek hitt virágmagok akár Bácskossuthfalva talaján is születhettek.

Az egyre melegebb nyaraink több kihívással szembesítik a növénytermesztéssel foglalkozókat. Vannak bizonyos takarási módszerek, hogy ne nyíljanak ki korábban a virágok, persze ezek is nem kevés időbeli befektetéssel járnak. Lehet, hogy ez is hozzájárult ahhoz, hogy az idei krizantémszezon korábban beinduljon, hiszen már a november eleji ünnepek előtt jóval korábban is tértek be Tápaiék udvarába vásárolni vagy csak gyönyörködni.

– Színben nagy a választékunk és igyekszem erre ráirányítani az emberek figyelmét, úgy érzem sikerrel. Habár én nagyon szeretem a modernebb úgynevezett tűszirmú virágokat, mégis évek óta a gömb formájúak a legnépszerűbbek. A csokrok is nagyon keresettek, harmincnál több fajtából készíthetjük őket. A hagyományos színek a fehér és a sárga mellett divatszínnek mondható manapság a zöld. Nagyon szépen lehet kombinálni a többi árnyalattal, mert gyönyörűen kiemeli azokat – mondta el Angéla, és megtudjuk azt is, hogy a tapasztalatok szerint a temetőbe szánt virágok esetében egyre népszerűbb szálas virágokat vinni, csak önmagukban, minden dekoráció nélkül, esetleg egy páfránylevéllel. Az ikebanából is évről évre nagyobb a rendelésük, hiszen a habszivacsba szúrt virágok előnye, hogy nem kell külön vázára gondolni, és gyakran locsolni. Beszélgetőtársam elmondta, hogy ő az egyszerűség híve és annak ellenére, hogy neki az lenne az érdeke, hogy minél több virágot eladjon, sokszor lebeszéli a kedves vásárlót, hogy túlzásokba esve, túl díszes virágcsokrokra költsön.

Színpompa-bomba a fóliasátor alatt (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Színpompa-bomba a fóliasátor alatt (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Ennek a virágnak csupán egy szála is pompás (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Ennek a virágnak csupán egy szála is pompás (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– Természetesen sokat számít, hogy minek mi az ára, és az emberek a lehető legkevesebb pénzért a leggazdagabb küllemű virágot szeretnék megkapni. Érdekes, hogy idővel rá kellett jönnünk, bármennyire is igyekszünk nagyobb piacokat célba venni a virágainkkal, akkor is a mi falusi embereink a legjobb és a legtömegesebb vásárlóink. Azok, akik megtisztelnek bennünket azzal, hogy haza jönnek hozzánk beszerezni a temetőbe való virágot, őket igyekszünk megajándékozni egy-egy páfránylevéllel. Szívem csücske egyébként a Creamist megnevezésű, nagy virágzatú krizantém. Azt kell tudni ezekről a virágokról, hogy igencsak drága a palánta beszerzési ára, majd később a gondozása is rengeteg macerával jár. A jövőben azért igyekszünk majd visszahozni a kertészetünkbe „őt” is – hallottuk Angélától.

A mindenszentek és a halottak napja egyértelműen több talpalást igényel a virágkertészetekben, Tápaiék is igyekeznek ebben az időszakban összefogni, ekkorra a már külön utakon járó fiaik, Tamás és Szabolcs is hazatérnek, és párjukkal egyszerűsítik a szülőknek megélhetést jelentő munkálatokat.

November elején látszólag kissé csillapul a lendület a bácskossuthfalvi Huszár utcában, de igazából sohasem áll meg. Annak érdekében, hogy tavaszra beinduljon a munka, télen számos előkészületet kell megejteni a vásárlókör igényeihez alkalmazkodva. Hogy a 2003-ban indult vállalkozás lassan bejáródjon és sikeres legyen, Angélának és férjének, Mihálynak több kudarcon és kemény tapasztalaton kellett túltennie magát. Az eredetileg állattenyésztő és műszerészi végzettségű házaspárnak – a kereskedelemből kilépve – rengeteget kellett olvasnia, tanulnia, követnie a világban is bevált módszereket, a folyamatos fejlődés jegyében. Mindezt szigorúan addig a pontig, amíg a család takarója ér, segítséget senkitől sem igényelve. Tápaiék mottója, hogy lassú de hatékony léptekkel, a piacot kiépítve lehet csak a virágkertészetben előre haladni, őket pedig elsősorban a falujuk lakosai juttatták el a csúcsra, amiért hálásak.