2024. április 26., péntek

Lelkészszentelés volt Hertelendyfalván

Lelkészszentelést ünnepelt pénteken a dél-bánáti Hertelendyfalva református közössége. A Kárpát-medence legdélebbi, 1902-ben felépített református templomában ez volt az első ilyen szertartás, amelyen az erdélyi származású Szilágyi Zoltánt szentelték lelkésszé.

Az első lelkészszentelés Hertelendyfalván (Fotó: Kecskés István)

Az első lelkészszentelés Hertelendyfalván (Fotó: Kecskés István)

Az erdélyi Olthévízből származó Szilágyi Zoltán két évig volt segédlelkész a Kárpát-medence legdélebbi református közösségében. Lelkésszé szentelése után is ebben a közösségben folytatta a szolgálatát.
Az istentiszteleten Szegedi László kőhalmi (Románia) református esperes hirdette az igét. Halász Béla, a Szerbiai Református Keresztyén Egyház püspöke három kérdésére adott válasza után Szilágyi Zoltán lelkészi esküt tett.
A szertartáson jelen voltak a katolikus és az evangélikus egyház képviselői.
Hertelendyfalva egyike azoknak a településeknek, amelyekbe 1883-ban bukovinai székelyeket telepítettek. Thomka Károly református lelkész vezetése alatt érkezett több száz család az Al-Duna vidékére.
Halász Béla hertelendyfalvi református lelkész püspöki beiktatásával 2013-ban Hertelendyfalva – amely ma közigazgatásilag Pancsova része – püspöki székhellyé vált. A településen 5000-en élnek, ebből 1800-an magyarnak vallják magukat.