2024. április 26., péntek

Csantavéren is megemlékeztek az áldozatokról

Csütörtökön, halottak napján, Csantavéren, a Nagytemetőben lévő emléktáblánál is megemlékeztek az 1944/45-ös ártatlan délvidéki magyar áldozatokról. Csantavérről 53 elhurcolt embert tudtak azonosítani, ám a megemlékezésen többször is elhangzott, hogy a lista még nem végleges, nemcsak Csantavéren, hanem Vajdaság-szerte.

A megkoszorúzott emléktábla a Nagytemetőben (Fotó: Seregély Orsolya)

A megkoszorúzott emléktábla a Nagytemetőben (Fotó: Seregély Orsolya)

A több, mint hetven éve történt események emlékére 2014-ben állították az emléktáblát a csantavéri Nagytemetőben. A mártírok nevét és emlékét őrző tábla a Magyar Nemzeti Tanács és a szabadkai önkormányzat támogatásával készült. Az emléktáblánál megtartott misét Utcai Róbert plébános celebrálta.

A megemlékezésen jelen volt többek között Horvát Tímea, Szabadka alpolgármestere, Petkovics Márta, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának tagja, Dudás Károly, a VMSZ tanácsának elnöke, valamint Nyilas Mihály tartományi oktatási titkár.
A megemlékezésen az áldozatok és az események kapcsán Horvát Tímea szólt a jelenlevőkhöz. Kiemelte, hogy az emlékezés is fontos a megbékéléshez, hangsúlyozva, hogy nem szabad számokban emlékezni az áldozatokra, hiszen már egy ártatlanul elhurcolt ember életének a kioltása is tragédia.
Dudás Károly arról szólt, hogy ő már az első vajdasági megemlékezéseken is részt vett, amikor még kevesen voltak jelen, és veszélyes is volt a részvétel. Csantavéren negyedik éve tartanak megemlékezést. Az író azt is kiemelte, hogy az áldozatok nevét tartalmazó lista nem végleges, s immár két bizottság tudományosan is hozzáfogott az áldozatok felkutatásához.