2024. április 26., péntek

Elkelt a Galenika

Aláírták a szerződést a luxemburgi Aelius gyógyszeripari céggel

A belgrádi Galenika tőkéje 93,7 százalékának megvásárlásáról szóló szerződést ma írta alá a brazíliai EMS-hez kapcsolt luxemburgi Aelius képviselője, Jorge Costa e Silva, valamint Goran Knežević gazdasági miniszter. Az Aelius 16 millió euróért vette meg a Galenikát, de köteles további 25 millió eurót befizetni a gyár banki tartozásainak törlesztésére, továbbá szolgálati évenként 200 eurót azoknak a foglalkoztatottaknak, akik szociális program szerint önként távoznak a Galenikából (összesen 400 eurót kapnak egy-egy szolgálati évre). Az 1400 embert foglalkoztató cégben 250-en jelentkeztek szociális programra. Az új tulajdonos vállalta azt is, hogy a következő két évben kötelező beruházásként 5,525 millió eurót fektet a fejlesztésbe, valamint hogy a határozatlan időre felvett munkások létszámát nem csökkenti 900 alá. Az Aelius az egyetlen vállalat, amely eleget tett a Galenika privatizálására kiírt pályázat minden feltételének.

Goran Knežević miniszter néhány nappal ezelőtt úgy nyilatkozott: ő személy szerint optimista, várható, hogy beruházásai nyomán az új tulajdonos hamarosan 2000–2500 embert állít munkába, a privatizáció remélhetőleg nagyon sikeresnek bizonyul, és a Galenika továbbra is hozzájárul az ország gazdasági növekedéséhez.

Zoran Pantelić, a Függetlenség szakszervezet üzemi elnöke a Beta hírügynökségnek a szerződés aláírása kapcsán úgy nyilatkozott: arra számítanak, hogy az Aelius bővíti a termékkínálatot, megtartja az 1150 munkást és növeli a béreket, melyek átlaga most 47.000 dinár. A munkások elvárják az új tulajdonostól, hogy legyen kész a szociális párbeszédre, és hogy tartsa tiszteletben a kollektív szerződést.

– 2018 végén jár le a 2015-ben aláírt kollektív szerződés, így a jövő év őszén megkezdjük az új szerződésről szóló tárgyalásokat. A most érvényes dokumentum alapján a munkások azt követelik, hogy fizessék be nekik az elmaradt járulékokat és nyaralási pótlékokat, valamint a hűségpénzt azoknak, akik korábban távoztak a gyárból – mondta Pantelić.

Tamara Lalić, a gyár Önálló Szakszervezetének elnöke kiemelte: a munkások arra számítanak, hogy az Aelius betartja a munkatörvény rendelkezéseit, és hogy új piacokat keres a Galenika termékeinek.