2024. április 26., péntek
KÖZTÁRSASÁGI KÉPVISELŐHÁZ

Rárontottak a házelnökre?

Maja Gojkovićot az irodájában fogták vallatóra a Dveri képviselői – A parlamenti ellenzék attól tart, hogy a duális oktatás olcsó munkaerő gyártására szolgál majd

A Köztársasági Képviselőház őszi ülésszakának soron következő ülésén a képviselők előtt négy, oktatást érintő törvény megvitatása szerepel: a duális oktatásról szóló törvényjavaslat, az iskoláskor előtti oktatásról és nevelésről szóló törvény, az általános iskolai oktatásról szóló törvény, illetve a középiskolai oktatásról szóló törvény módosítása. Miután ezeknek a törvényeknek az általános vitáját a képviselők még a múlt héten befejezték, tegnap a benyújtott módosítási indítványok ismertetésével folytatták a munkát.

Fotó: Ótos András (Archív)

Fotó: Ótos András (Archív)

A tegnapi parlamenti ülést Maja Gojković, a parlament elnöke és a Dveri mozgalom képviselőinek vitája határozta meg. Miután ugyanis a hétvégén a parlament elnöke 20 napra megtiltotta Boško Obradovićnak, hogy részt vegyen a parlament munkájában, két párttársával reggel felkereste Maja Gojkovićot az irodájában, hogy számonkérje rajta a döntését. A parlament elnöke azt állítja, a Dveri parlamenti képviselői rárontottak az irodájában. Maja Gojković az eseményt követően sajtótájékoztatót hívott össze, így a parlamenti ülés is később kezdődött. Elmondta, hogy bár az olaszországi vendégek fogadására készült, a Dveri képviselői – Boško Obradović, Marija Janjušević és Srđan Nogo – rárontottak az irodájában, és nem engedték meg neki, hogy elhagyja az irodát. Szidalmazták és sértegették személyét és kolléganőit is. Végül ő maga távolította el a képviselőket a saját irodájából.

Ezt követően Boško Obradović is összehívta a sajtó képviselőit, és cáfolta, hogy rátámadtak volna a parlament elnökére. Elmondása szerint kopogtak, majd beléptek, hogy megkérdezzék tőle, miért lehetetlenítette el részvételét a parlament munkájában, illetve mikor ad magyarázatot Újvidék kifosztására abban az időszakban, amikor Gojković volt a vajdasági város polgármestere.

Boško Obradović elmondta, a látogatásukat fölvették, és a felvételen látszik, hogy nem ők támadtak, hanem Maja Gojković őrájuk, el akarta venni a kolléganője telefonját, hogy megakadályozza a történtek rögzítését.

A Dveri három képviselője ezt követően nem vett részt a parlament ülésén. A 20 napos eltiltást Veroljub Arsić, a parlament alelnöke indokolta meg. Szavai szerint a Dveri képviselője nem tartotta tiszteletben a parlament szabályait.

Fotó: Ótos András (Archív)

Fotó: Ótos András (Archív)

Ezt követően a parlamenti ülés a megszokott hangnemben folytatódott, az oktatási törvények általános vitáját követően a benyújtott módosítási indítványok egyenkénti megvitatásával. A legnagyobb vita a duális oktatás kapcsán alakult ki, amikor az ellenzéki képviselők több alkalommal is arra hívták fel a figyelmet, hogy a duális oktatás a külföldi beruházóknak kedvez, nekik szolgáltat olcsó munkaerőt, miközben arra senki sem visel gondot, hogy mi lesz azokkal a fiatalokkal, akiket egyfajta munkára képeztek ki egy meghatározott vállalatban, ha az adott külföldi vállalat úgy dönt, hogy nem kíván többet Szerbiában működni, és máshová viszi gyártóüzemét. Az ellenzéki képviselők arra figyelmeztettek, hogy egy jól kidolgozott stratégiára van szükség, amely kiterjed a mezőgazdaságra és az ország gazdaságára is. Szerintük ugyanis csak biztos stratégiával, biztos munkahellyel, stabil jövőképpel lehet a fiatalokat motiválni, hogy egy adott szakmát tanuljanak. Hozzátették, amíg Szerbia nem rendelkezik fejlett iparral, a duális oktatás csak olcsó munkaerő képzésére szolgál.

A hatalmi koalíció képviselői ugyanakkor arra hívták fel a figyelmet, hogy az ellenzék nem érti a duális oktatás lényegét. Nem a szegény társadalmi rétegek felé irányul, hanem azokra a szakmákra, amelyek az adott társadalomban hiányszakmának bizonyultak. Hozzátették, Szerbiának lépést kell tartania a gazdasági fejlődéssel, így a technikai fejlődéssel és az ipar igényeivel is. Kikérték ugyanakkor maguknak, hogy az ellenzék a hatalmi pártnak tartson előadást a gazdaság és az ipar helyzetéről, miután a 2000-es években került sor az állami gyárak kizsákmányoló magánosítására, amikor ezrek maradtak munkahely nélkül. Hangsúlyozták, a demokrata hatalom engedte meg, hogy egyes településeken olyan szakmák haljanak ki, amelyek most hiányszakmának minősülnek.