2024. április 26., péntek
IMF-TÁRGYALÁSOK

Piaci elvek szerint működő vasúti vállalatok

A vasúti szektor szerkezeti reformjáról, a szállítási infrastruktúra legfontosabb projektumairól és az üzleti körülmények javításáról tárgyalt tegnap Belgrádban a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank küldöttségével Zorana Mihajlović, a kormány alelnöke, építési, közlekedési és infrastruktúraügyi miniszter.

„A hároméves sikeres program végén járunk, sokat segítettek nekünk, s remélem, továbbra is együttműködünk, elsősorban az infrastrukturális reformok végrehajtásában – mondta a James Roaf vezette küldöttségnek a kormányalelnök kabinetjének közleménye szerint Mihajlović. Kiemelte, hogy a vasúti szektor reformjának célja piaci elvek szerint működő, fenntartható vasúti vállalatok létrehozása volt, valamint az, hogy az európai mércék szerint észszerűsítsék és fejlesszék a szerbiai vasúthálózatot.

„Egyrészt a strukturális reformokon dolgozunk, másrészt fontos infrastrukturális projektumok végrehajtásán fáradozunk, mint amilyen a Belgrád–Budapest és a Niš–Dimitrovgrad vonal korszerűsítése” – közölte a miniszter. A közúti közlekedés kapcsán arról tájékoztatta az IMF-küldöttséget, hogy befejezéséhez közeledik a 10-es korridor építése, és újabb projektumokról folynak a tárgyalások, mint amilyen a Niš–Merdare–Pristina béke-autópálya megépítése. Szavai szerint ugyanis Szerbia számára a legfőbb célok közé tartozik a régió országainak infrastrukturális összekapcsolása.

„ Az új törvény elfogadását követően elektronikus úton történik az ingatlanok kataszteri bejegyzése, sokkal egyszerűbb és átláthatóbb lesz az eljárás, ami még kedvezőbbé teszi a szerbiai beruházási klímát” – jelentette ki a tárcavezető.

James Roaf, az IMF szerbiai küldöttségvezetője elismerően szólt az eddigi, különösen a vasúti szektorban végrehajtott reformokról.

„A Nemzetközi Valutaalap a komoly, reformirányultságú kormányokkal működik együtt. Remélem, folytatjuk Szerbiával a sikeres együttműködést” – mondta Roaf.