2024. április 26., péntek

Érkezik a nyugdíjasoknak a beígért 5000 dinár

Tíz napon belül érkezik a nyugdíjasoknak az 5000 dináros egyszeri segély, január 1-jétől pedig mindannyiuknak 5 százalékkal magasabb lesz a járandósága. Az emelés után a nyugdíjasok 90 százalékának nagyobb lesz a havi ellátmánya, mint 2014 előtt volt – jelentette ki tegnap Ana Brnabić kormányfő. Hozzáfűzte: várható, hogy 2018-ban – ha sikerül a nyugdíjak kifizetésére szükséges összeget a bruttó társadalmi termék 11 százalékára szorítani – megkezdik az ellátmány ideiglenes csökkentéséről szóló törvény rendelkezéseinek fokozatos eltörlését.

„Fontos, hogy, mint minden fejlett, pénzügyileg fegyelmezett országban, 11 százalék legyen ez az arány, s akkor végre ismét évente kétszer összehangoltatjuk a nyugdíjakat az infláció mértékével. Ez nem fogja veszélyeztetni a pénzügyi stabilitást – mondta a kormányfő. Szavai szerint erről a Nemzetközi Valutaalap küldöttségével is tárgyalt, s személy szerint örül annak, hogy a kormányintézkedések révén sikerült a pénzügyi konszolidáció, s hogy mindebből, amit az állam megtakarított, most megkezdhetik a visszafizetést a nyugdíjasoknak. Erre az elmúlt két évben igen szerény mértékben volt lehetőség – előbb 1,25, majd 1,75 százalékos növelés következett –, az idén azonban már látszik, hogy a kormány felelősségteljesen viszonyult ahhoz a pénzhez, melyet közösen sikerült megtakarítani.

A belgrádi Sava központban, ahol (röviddel a helyhatósági választások előtt) bemutatták a fővárosi nyugdíjasoknak készülő, személyre szóló, különféle kedvezményekre feljogosító és díjmentesen beszerezhető kártyát, a miniszterelnök megköszönte a nyugdíjasoknak mindazt, amit – mint fogalmazott – Szerbiáért tettek, és azt mondta, megelégedésére szolgál, hogy olyan kormányt vezethet, amely egyaránt gondoskodik a fiatalokról és az idősekről.