2024. április 26., péntek
MOTO GP

Dovizioso mentette a menthetőt

A Moto GP bajnoki címének sorsa könnyen eldőlhetett volna már a szezon utolsó előtti futamán, a malajziai Sepangban Marc Márquez javára, amennyiben Andrea Dovizioso közvetlen közelében végez, a Ducati azonban kulcsfontosságú pillanatban rukkolt elő idei első kettős győzelmével, ezzel elodázva a döntést.

Andrea Dovizioso egy kis időre eltolta a bajnokavatást (Fotó: Beta/AP)

Andrea Dovizioso egy kis időre eltolta a bajnokavatást (Fotó: Beta/AP)

A futam végig esőben zajlott, a rajtnál pedig a szezon legjobb privát színekben ténykedő versenyzője, Johann Zarco lőtt ki legjobban, rögtön lélegzetvételnyi előnyt kiépítve. A múlt heti, ausztráliai gyengélkedés után viszont most elemükben voltak a Ducatik is: mindketten hamar legyűrték Márquezt, néhány kör alatt pedig Zarcón is áthámozták magukat. Mivel az első ducatis győzelmére hajtó, makacsságáról is híres Jorge Lorenzo állt előrébb, felmerült a kérdés, hogy vajon hajlandó lesz-e elengedni maga mellett Doviziosót, erre ugyanis szükség volt ahhoz, hogy életben maradjanak csapattársa bajnoki reményei. Végül erre nem kaptunk egyértelmű választ: Lorenzo négy körrel a leintés előtt egy kisebbet hibázott, megbillent a motorral, így Dovizioso meg tudta előzni, noha a spanyol utólag elismerte, hogy a vezetés elveszítése után már nem támadta őt teljes erővel.

Végül így futottak be, a Ducati olasz versenyzője idén hatodszor nyert, és mivel Márquez csak negyedik lett a dobogóját őrző Zarco mögött, előnye 21 pontra csökkent. Ezzel persze még mindig bőven neki áll a zászló: Doviziosónak mindenképpen nyernie kell november 12-én a valenciai szezonzárón, miközben Márqueznek egy 12. hely is elég.

A Yamahák eközben lecsúsztak a főszerepről Sepangban, vizes pályán ezúttal is szenvedtek a gyári csapat gépei, így Valentino Rossi és Maverick Viñales csak a 7. és a 9. helyen érkeztek be.

A Malajziai Nagydíj végeredménye: 1. Andrea Dovizioso (olasz, Ducati) 44:51,497, 2. Jorge Lorenzo (spanyol, Ducati) +0,7 másodperc hátrány, 3. Johann Zarco (francia, Tech 3 Yamaha) +9,7 stb.

A világbajnokság állása: 1. Márquez 282 pont, 2. Dovizioso 261, 3. Viñales 226 stb.