2024. április 26., péntek

A szigorúbb büntetésért 93 ezer aláírás

A Tijana Jurić Alapítvány számít a Szerbiai Képviselőház támogatására

Vasárnap a kora esti órákig írhattak alá a folyamodványt azok a polgárok, akik támogatják a Tijana Jurić Alapítványt abbéli céljában, hogy a Büntetőtörvénykönyv módosításával iktassák be a szerbiai jogrendbe a tényleges – a feltételes szabadlábra helyezést kizáró – életfogytiglani börtönbüntetést azon elkövetők tekintetében, akik gyermekre, kiskorúra vagy állapotos nőre támadtak, tettük következménye pedig az áldozat halála volt. Az alapítvány egy héten át Szerbia 40 településén gyűjtötte az aláírásokat, amelyeket arra használnak fel, hogy polgári kezdeményezés formájában nyújtsák be a törvénymódosítási javaslatot a Szerbiai Képviselőháznak.

A szervezet mai közleménye szerint a szükséges 30 ezer aláírásnál jóval több gyűlt össze. Igor Jurić, az alapítvány alapítója a Szerbiai Rádió és Televíziónak nyilatkozva később pontosított, hogy addig 93 ezer, szavazati joggal bíró polgár aláírását számolták össze. Már csak az aláírások rendszerezése és feldolgozása maradt hátra, ezt követően nyújthatják be a törvénymódosítási javaslatot a köztársasági parlamentnek – tette hozzá Igor Jurić, mondván: az alapítvány teljesítette ígéretét, összegyűjtötte a szükséges számú aláírást, a többi a parlamenten áll.

Igor Jurić köszönetet mondott minden önkéntesnek, aki az olykor embertelen időjárási körülmények ellenére is kitartott, így bizonyítván, hogy fiatal kora ellenére kész küzdeni a többi fiatalért és gyermekért. Az alapító reményét fejezte ki, hogy a Szerbiai Képviselőház tiszteletben tartja az aláíró polgárok akaratát, és felismervén az egyedülálló lehetőséget megszavazza a Büntetőtörvénykönyv módosítását.