2024. április 26., péntek
ÉRDEKES HONLAPOK

Magyar filmesadatbázis, borászportál és divat

Az angol nyelvű Internet Movie Database minden filmrajongó számára kötelező oldal, azt viszont kevesen tudják, hogy létezik hozzá hasonló, magyar filmadatbázis is (www.mafab.hu) ahol magyar nyelven is rengeteg információt találhatunk (nemcsak magyar) filmekről, illetve televíziós és interneten sugárzott sorozatokról. Az oldalon ezenkívül naprakész információkat is kaphatunk az aktuális filmekről, filmsztárokról, és persze rövid videók erejéig az alkotásokba is beletekinthetünk.

***

Október a szüret ideje, a szüret után pedig a borkészítés következik. A Borászportál (www.boraszportal.hu) oldalon mindent elolvashatunk az isteni nedűvel kapcsolatban, de ezenkívül az oldal különböző bortúrákat is ajánl a borkedvelők számára, s persze ezenkívül még számos érdekes, s nem utolsósorban hasznos információval ellát minket, s többek között utazást tehetünk a boros gasztronómia világába is.

***

Napjainkban mind több kutatószervezet hívja fel az emberiség figyelmét a klímaváltozás veszélyeire. Ezek közül az amerikai NSIDC (National Snow & Ice Data Center) kifejezetten a sarkkörök jégtakarójának és a lehullott hómennyiség változásának a követésével foglalkozik. A honlapjukon (www.nsidc.org/soac) többek között nyolc interaktív, különböző évek helyzetét feltüntető interaktív térkép is található, amelyet a NASA-val együttműködve készítettek el, s amely nyolc különböző időszakban tünteti fel a sarkkörökön uralkodó átlaghőmérséklet, a jégvastagság, a hótakaró vastagságának, növényzet elterjedésének és a jég alól „felszabadult” szárazföld nagyságának drasztikus változásait.

***

A Race of Discovery (A felfedezési futam) oldalon neves felfedezők expedícióival ismerkedhetünk meg. A honlapon többek között az általuk bejárt útvonalak térképével párhuzamosan egy másik térképen azt is megtekinthetjük, hogy manapság mennyi ideig tartana egy-egy általunk kiválasztott felfedező utazása. Példának okán James Cook angol felfedező 1768-ban az angliai Plymouthtól az ausztráliai Botany Bayig tartó útját egy év és nyolc hónap alatt tette meg, manapság viszont ezt a mintegy 11 ezer mérföldes távolságot 16 óra és 7 perc alatt tehetjük meg.

***

Egy újabb érdekes projektummal rukkolt elő a Google művészetekkel és művelődéssel foglalkozó honlapja (www.google.com/culturalinstitute/beta/project/fashion). A We Wear Culture című program keretében mintegy harmincezer öltözéket állítottak ki mintegy 450 online „kiállítási tárgy” formájában. Az adatbázist a ruha fajtája, a különböző divathullámok, divattervezők és modellek alapján is böngészhetjük, s a számos kép és leírás mellett tematikus videoklipeket is megtekinthetünk.