2024. április 26., péntek

Pristina a szerbiai liszt ellen

Szerbia a védővám mielőbbi eltörlését követeli

A szerb kormány, azaz a kereskedelmi, idegenforgalmi és távközlési minisztérium most juttatta el tiltakozását az ideiglenes pristinai önigazgatási szerveknek, amelyek október 23-án védővámot vezettek be a szerbiai lisztre, azzal az indokkal, hogy a szerbiai termelők áron alul, illetve gyártási áron értékesítik Koszovóban terméküket. A vállalatok mostantól tonnaként 40 euró vámot kötelesek fizetni a Szerbia és a Koszovó közötti adminisztratív vonalon.

Rasim Ljajić kereskedelmi miniszter szerint a vámharc klasszikus formájáról van szó, Pristina megpróbálja ellehetetleníteni a szerbiai liszt Koszovóba való szállítását. Ljajić cáfolja, hogy a szerbiai vállalatok áron alul értékesítenék lisztjüket Koszovóban. Szinte ugyanazon az áron értékesítik, mint Macedóniában, Montenegróban, vagy Bosznia–Hercegovinában, tette hozzá Ljajić, mondván: egyedül a szállítás költségei miatt lehetnek különbségek, logikus, hogy Pristinában nem annyiért adják el a szerbiai lisztet, mint például Tiranában. Ha a rendelkezést nem függesztik fel, Szerbia kezdeményezni fogja, hogy hívják össze a CEFTA közös bizottságának rendkívüli ülését, közölte Ljajić.

A pristinai vezetés a koszovói M & silo és a Koszovói Malomipari Egyesület panaszát követően döntött a védővám bevezetése mellett. A szóban forgó vállalat és egyesület szerint a szerbiai termelők, alacsony áraikkal, elnyomják a koszovói malomipart.