2024. április 26., péntek

Olcsó munkaerő vagy kiváló szakember?

A duális oktatásról vitáztak a szerbiai képviselőház tegnapi ülésén

A duális oktatás fontosságát az ellenzéki képviselők is elismerték, ám mint arra többen is rámutattak, a bevezetésének módjával vannak gondok, hiszen elsősorban a külföldi beruházók igényeinek kívánnak eleget tenni, és így az olcsó kétkezi munkások „kitermelése” kerül előtérbe.

A parlamenti képviselők a napirenden szereplő, oktatási vonatkozású törvények kapcsán folyó általános vitában rámutattak arra, hogy számos gond van az általános iskolai és a középiskolai oktatással. A gyerekek túl vannak terhelve, miközben a diákok nem tanulni járnak iskolába. Branka Stamenković, az Elég volt! mozgalom képviselője szerint az iskolába azért járnak a gyerekek, hogy tollba mondják, lediktálják nekik a tananyagot, amit a diákoknak otthon kell elsajátítaniuk. Arra is felhívta figyelmet, hogy bár folyamatosan arról beszélnek, hogy az általános iskolai oktatás ingyenes, mégsem az, hiszen szinte minden felmerülő költség, a tanszerektől a tankönyveken át a kirándulásig, a szülők költsége.

Az iskoláskor előtti oktatás kapcsán számos problémát megemlített az ellenzék. Az óvodai oktatás kapcsán Mladen Šarčević oktatási miniszter arra mutatott rá, hogy nagy szükség lenne az iskoláskor előtti intézmények kapacitásának növelésére, illetve a csoportok létszámának csökkentésére is. Az óvodák rendelkezésre álló helyiségeinek optimalizálására 47 millió eurós hitelt vesz fel az állam, amivel jelentős terhet vesznek le az iskoláskor előtti intézményekről.

Nagy elégedetlenséget váltott ki a hatalmi pártok koalíciójának körében Boško Obradović, a Dveri mozgalom képviselője, aki ugyan rámutatott, hogy nem a duális oktatás ellen beszél, de véleménye szerint mindenekelőtt a hazai vállalatok igényeire kellene az államnak nagyobb figyelmet fordítani. Obradović kiemelte ugyanis, hogy a szerb gazdaság stabilitását a hazai vállalatok képezik, így a duális oktatásnak is a hazai igényeknek kellene eleget tenni, és nem a külföldi beruházók igényeinek megfelelni, ugyanis ők a legalacsonyabb szintű képesítést igénylik. Vagyis az állam az ilyen jellegű duális oktatással csupán olcsó munkaerőt termel ki. Elmondta, a duális oktatásnak a szakmákat, mesterségeket felölelő szervezetekre kellene támaszkodnia, ám egy ezeket szabályzó törvényre is szükség lenne, hogy ilyen szervezetek létre is jöhessenek. Aleksandar Martinović, a Szerb Haladó Párt képviselője Obradović felszólalását gyűlölködőnek nevezte, amikor az arra hívta fel a figyelmet, hogy az állam szándékosan csinál a magániskolákból elit környezetet, az állami iskolákból pedig olcsó munkaerőt képző intézményeket. Majd arra szólította fel Obradovićot, mutassa fel egyetemi leckekönyvét, milyen eredménnyel végezte tanulmányait, ennek fejében ő a saját indexét és Aleksadar Vučićét is bemutatja majd.

Az olcsó munkaerő képzésének veszélyére ugyanakkor nemcsak a Dveri figyelmeztetett, hanem több ellenzéki képviselő is rámutatott ennek lehetőségére. Az oktatási miniszter viszont kifejtette: a szerb gazdaság valóban nincs olyan szinten, amilyenen kellene, hogy legyen, ám a duális-oktatással korántsem az olcsó munkaerő képzése a cél, hiszen már most a kialakított modellel a kiváló diákok kerültek előtérbe. A minisztérium visszajelzést kér majd a duális oktatási rendszerben szereplő vállalatoktól is, így a miniszter ígéretet tett arra, hogy addig, amíg ő lesz a miniszter, nem engedi meg egy vállalatnak sem, hogy kihasználja a diákokat. Rámutatott arra is, hogy fontos szerepet játszik a duális oktatásban részesülő végzős diákok körében az önálló döntések meghozatala is, hiszen a diákok a tanulmányok elvégzése után maguk választhatják meg a munkahelyüket.

A vitát a parlamenti képviselők az elkövetkező napokban is folytatják majd.