2024. április 26., péntek

Vissza nem térítendő támogatások

Tízmillió dinárt irányoztak elő a termelők megsegítésére Topolyán

A topolyai önkormányzat a községi mezőgazdasági és vidékfejlesztési alapon keresztül vissza nem térítendő támogatásban részesíti a mezőgazdasági termelőket. Az idei pályázat október 18-án jelent meg és november 18-ig át lehet adni az igényléseket.

Szatmári Adrián (Tóth Péter felvétele)

Szatmári Adrián (Tóth Péter felvétele)

Szatmári Adrián a községi tanács tagja, az illetékes bizottság elnöke tegnap sajtótájékoztatón számolt be róla, hogy az önkormányzat mezőgazdasági és vidékfejlesztési alapja megjelentette pályázatait a mezőgazdasági termelők számára. Ebben az évben összesen 10 millió dinárt irányoztak elő támogatások formájában a termelőknek odaítélni.

Topolya az egyik olyan község, melyet különösen sújtott az idei aszály, melynek következményeit igazán még csak majd ezután érezhetik meg a kistermelők. Ebben a helyzetben minden támogatási formának megnő a jelentősége. A 10 millió dinár 3,1 millióval több, mint a tavaly kiosztott összeg. 2016-ban három támogatási formát lehetett igényelni, idén pedig hatot. Reproduktív anyag utáni térítésre (mesterséges megtermékenyítés) összesen 1,2 millió dinárt irányoztak elő, az igénylőknek akár 100 százalékban megtérítik a költségeit, de a felső határt 15 ezer dinárban szabták meg. Hiteltámogatás – a mezőgazdasági hitelek utáni kamat társfinanszírozására is lehet pályázni, 2,2 millió dináros a keret, a kamatterhek 75 százalékára lehet támogatást kérni, legfeljebb 30 ezer dinárig. Tenyészállatok beszerzésére irányuló beruházások megvalósítására a bejegyzett mezőgazdasági családi gazdaságok természeti vagyonába minőségi hízó fajtájú szarvasmarha, juh, kecske és sertés esetében 450 ezres keretet irányoztak elő, és akár 100 százalékos támogatást lehet igényelni, de a felső határ 30 ezer dinár. A vetés, termés, évelő ültetvények, melegágyak és jószág biztosítása céljából is pályázati eszközöket lehet igényelni. A keret ebben az esetben 2,75 millió dinár, legfeljebb 30 ezer dinárt lehet igényelni és a biztosítási költségek legfeljebb 40 százalékának a megtérítésére lehet pályázni. Állatorvosi szolgáltatások, gyógyszerek, védőoltások és vitaminok költségeinek társfinanszírozására is lehet eszközöket igényelni a szarvasmarha- és sertéstenyésztők esetében. 2,7 millió dináros az előirányzott keret és 30 ezer dinárig akár az ilyen költségek 100 százalékban történő megtérítését is igényelni lehet. Sok kistermelő a piacokon értékesíti portékáját, és ebből származnak a fő bevételei. Ezért iktatták be a pályázatok közé a lehetőséget, hogy a piaci standok bérletének társfinanszírozására lehet pályázni. Ebben az esetben a keret 700 ezer dináros, 100 százalékban lehet visszatérítést igényelni, de legfeljebb 12 ezer dinárig.

A pályázat november 18-ig nyitott. A pályázati űrlap és a feltételek letölthetőek a község weboldaláról a www.btopola.org.rs címről, de az űrlap a községi közigazgatás iktatójában is átvehető. A feltételek között szerepel, hogy a község területén bejegyzett családi gazdaságok pályázhatnak, olyanok, akik bizonylattal tudják azt igazolni, hogy az adókból és járulékokból eredő kötelezettségeiknek is időben eleget tettek. Az igények elbírálását időrendi sorrendben végzik, az előirányzott keret jelenti a korlátot csupán. Szatmári azt is elmondta, hogy a mezőgazdasági termelőkkel, illetve azok érdekvédelmi szervezeteivel történt egyeztetések alapján határozta meg a bizottság, hogy milyen támogatási formákra írnak ki pályázatokat. Azt is elmondta, hogy a község keleti részén 2017-bn mintegy 600 méhcsalád pusztult el. Tekintettel a mintegy 100 ezer euróra tehető kár nagyságára, jövőre a méhészek is támogatásokra pályázhatnak majd. Az erre vonatkozó döntést már meg is hozta a községi tanács.