2024. április 26., péntek

Mi lesz az illegálisan felépített épületekkel?

Az épületek legalizációja Szabadkán is számos polgárt érintő téma. Arról, hogy mi a teendő, ha engedély nélküli épület van valaki tulajdonában, és milyen következményekre számíthat az illető, az Építésügyi Felügyelőségnél és az Építésügyi Titkárságnál érdeklődtünk.

ENGEDÉLY NÉLKÜL ÉPÜLT MELLÉKÉPÜLETEK

Az Építésügyi Titkárságban Zoran Ćopić titkárral beszélgettünk.

Szabadka melyik részén épült illegálisan a legtöbb épület?

– A legtöbb illegálisan épült épület az Óváros kataszteri községben épült, mellék- és gazdasági épületek pedig a környező falvakban épültek engedély nélkül.

Milyen jellegű és rendeltetésű épületek épültek engedély nélkül?

Leggyakrabban a melléképületek épülnek engedély nélkül (Fotó: Gergely Árpád illusztrációja)

Leggyakrabban a melléképületek épülnek engedély nélkül (Fotó: Gergely Árpád illusztrációja)

– Leggyakrabban a melléképületek, valamint a kisebb gazdasági épületek, amelyekről a tulajdonosok úgy gondolták, nem engedélykötelesek.

Hogyan szereztek tudomást az illegálisan felépített épületekről, és mi lesz a sorsuk?

– Az engedély nélkül felépített épületek jól láthatóak a 2015. évi műholdas felvételen, ezek a felvételek műholdas védjeggyel vannak ellátva. Mindazok, akiknek engedély nélkül felépített objektumok van, az elkövetkező időszakban kapnak végzést, amely alapján ezeket az épületeket le kell bontaniuk.

NEM VOLT KÉNYSZERLEBONTÁS

Az Építésügyi Felügyelőségtől írásban kaptunk választ kérdéseinkre.

Az idei évben folyamodtak-e kényszerlebontáshoz?

– Nem volt kényszerlebontás. Azok az épületek, amelyekre a törvényesítési eljárás idején adtak ki végzést, mindaddig nem lesznek lebontva, amíg nem fejeződik be a törvényesítési eljárás. Az Építésügyi Felügyelőségnek a törvényesítési eljárás befejezésével kötelessége elkészíteni egy épületbontási tervet a nem legalizált épületekről.

Kinek a hatáskörébe tartozik az illegálisan felépített épületek lebontása?

– Abban az esetben, ha épületbontásra kerül sor, a tervezésről és kiépítésről szóló törvény értelmében egy külön szervezeti egység vagy személy végzi a bontást az Építésügyi Felügyelőség hatáskörén belül.

Van-e a városnak pontos nyilvántartása az illegálisan felépített objektumokról?

– A közigazgatási eljárásról szóló törvény értelmében nyilvántartásba vesszük az illegálisan felépített objektumokat, ezeknek a száma naponta változó, ugyanis vannak olyan tárgyak, amelyeket sikerül megoldanunk, de mindig érkeznek újabbak is. A törvényesítésről szóló törvény értelmében az Építésügyi Igazgatóság járja a terepet, műholdas felvétel alapján pontos információk birtokában vagyunk az illegálisan felépített épületek számát illetően. Az igazgatóság hatáskörébe tartozik az épületek lebontására vonatkozó végzés kiadása, amelyet az ügyfélnek, valamint az Építésügyi Titkárságnak juttat el, ezzel megkezdődik az illegálisan felépített épületek törvényesítési eljárása. Ez nem azt jelenti, hogy azonnal lebontásra kerülnek ezek az épületek, ugyanis az eljárás nem gyors lefolyású. 2003-tól több mint 22 ezer tárgy érkezett az Építésügyi Titkársághoz, ennek több mint felét már lezártuk, de még mindig nagyszámú tárgy van feldolgozás alatt.

Az idén hány végzést hoztak?

– Az idén hatszáz és hétszáz közötti a törvényesítéssel kapcsolatban meghozott végzések száma, ezeket továbbítottuk bejegyzésre a kataszteri hivatalba, innentől kezdve eladható az épület, de akár jelzálogként is bejegyezhető hitelfelvétel esetén biztosítékként.

Mekkora bevételt biztosított a törvényesítési illeték befizetése a városnak?

– A Pénzügyi Titkárságtól kapott információk alapján több mint 7 millió dinárral gazdagodott a városi büdzsé, ugyanis az illeték három részre oszlik köztársasági, tartományi és városi illetékrészre.

Milyen költségekkel jár az illegális épületek törvényesítése?

– Az Építésügyi Titkárságnak csak az illetéket kell befizetni, ez a 100 négyzetméteres épületek esetében ötezer dinár, ide tartozik még a geodéziai felvétel, amit a magánföldmérők készítenek, ennek az ára több tényezőtől függ, többek között attól, hogy az épület be van rajzolva a kataszterbe vagy sem. A projektdokumentáció kidolgozása is szükséges az illegális épületek törvényesítésénél.

Meddig kell befejezni az illegálisan felépített épületek törvényesítését?

– Az állam három éven belül szeretné ezt megtenni, ugyanis Szerbiában rengeteg az illegálisan felépített objektum, emiatt kicsit rugalmasabbak a határidők.