2024. április 20., szombat

Sorsok, történetek, arcok

Puskás Károly kiállítása Magyarkanizsán

Magyarkanizsa község napjának ünnepén Puskás Károly nyugalmazott építész fotókiállítása is megnyílt. Sorsok, történetek, arcok. A fotók, mint egy történelmi kollázs, képeslap, album. Néma tanú. Mindaz, amit közelmúltunkról elmondhatunk, bemutathatunk. Puskás Károly ezeket a pillanatokat, emlékeket villantotta föl sorrendben kiállítása keretében.

Puskás Károly

Puskás Károly

– Az elmúlt évek, évtizedek számunkra, községbeliek számára fontos és ritka pillanatai ezek, amelyeket mások megcsodálhatnak ugyan, de érteni csak mi értjük és becsüljük. Tudjuk, hol és mikor születtek. Tudjuk, mindegyik egy külön történetet rejt.

– Számunkra különös jelentőséggel bír iskoláink, óvodáink, templomaink át- és felépítése, az, amikor új tornatermet kaptak diákjaink, az, hogy hogyan épült föl a város szívében egyik napról a másikra ez az épület is, ahol vagyunk. Már-már történelmi pillanatok ezek, a mi közösségünk nagy eseményei, amelyekről majd mesélünk. De addig a képek, a fotók beszélnek. És segítenek emlékezni. Puskás Károly, Karcsi bácsi városunk és községünk képírója. Köztünk jár, dokumentál. Fényképezőgépe megmutatja, kik vagyunk, és tükröt mutat. Ez a tükör sok-sok apró részletből, megcsillanó pillanatból áll össze. A mindennapokból. Mindegyik fotó egy vagy akár több történet. Ritka fényképek, amelyek községünk életének és fejlődésének fontos kövei. Infrastrukturális fejlesztések, építkezések, rendezvények, ünnepek. Megint csak a mindennapjaink. Egyszerűek. S ebben rejlik egyediségük. Jelen vannak. Benne vannak a jelenlétben. A megnyesett fa kizöldül – ez a kiállítás címe és egyben mottója. Erről is bátran tessék kérdezni Karcsi bácsit. Mert ott lapul mögötte a történet. De mindezek mellett Puskás Károly több gigabyte-nyi adathalmazában kiemelt hely és szerep jut a gyermekeknek. Az őszinte pillanatoknak. Ezeken a fotókon mosolyt csal a mi arcunkra is a tiszta gyermeki öröm, a rácsodálkozás, a felhőtlen boldogság. Jó nézni őket. Az idei községnapi rendezvények üzenete gazdag történelmünk minél jobb megismerése, hagyományaink éltetése, továbbörökítése, egymás és a közösség megbecsülése, ugyanakkor az egyetemes európai értékek vállalása. Ebbe a keretbe nagyszerűen illeszkedik ez a fotókiállítás, mert a felvillanó emlékek, az elért eredmények, még ha olykor kicsinynek is tűnnek, a feladatok, gondok, vállalások, megoldások, ünnepségek, rendezvények, létrehozzák a közös emlékezetet. És ebben mindannyiunknak helye van. Mindannyian kellünk hozzá – mondta el Nadrljanski Tornai Erika, a Cnesa igazgatónője, aki a kiállítást megnyitotta.

A képeket tíz napon keresztül lehet megtekinteni a Dobó Tihamér Képtárban.