2024. április 26., péntek

Záporka volt Bácsfeketehegyen

Tizenkettedik alkalommal került sor a vers- és prózamondó találkozóra – Több mint 40 résztvevője volt a rendezvénynek

A bácsfeketehegyi Kultúrotthonban a hétvégén került sor a XII. Zápokra Vers- és Prózamondó Találkozóra. A rendezvényt az Izida Anya- és Gyermekvédelmi Társulat, a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete és a Feketics Művelődési Egyesület közösen szervezték.

Egy találkozó, ahol a résztvevők örülnek egymás sikerének  (Lakatos János felvétele)

Egy találkozó, ahol a résztvevők örülnek egymás sikerének (Lakatos János felvétele)

Ez alkalommal több mint negyven, fogyatékkal élő gyermek és fiatal gyűlt össze, hogy megosszák egymással a versmondás örömét és hogy barátkozzanak. Papp Julianna, az Izida elnöke és a Záporka fő szervezője számolt be lapunknak az eseményről.

– A Záporkát a Csodálatos világ című dallal nyitottuk meg, és valóban csodálatosan is éreztük magunkat. Ez alkalommal 42 résztvevőnk volt, akik több vajdasági településről érkeztek: Magyarkanizsáról, Szenttamásról, Zentáról, Topolyáról, Bácskossuthfalváról és Szabadkáról. Sajnos, azt kell mondanom, hogy az inkluzív oktatási rendszer miatt csökkent a résztvevőink száma, mivel a tanároknak nem jut idejük felkészíteni ezeket a gyerekeket – számot be Papp, majd arról is szólt, hogy az idén igen rangos zsűri értékelte a gyerekek és fiatalok produkcióit: Molnár Krekity Olga Radnóti-díjas versmondó-felkészítő és versmondó, Dudás Zita gyógypedagógus és Barta Júlia, Magyar Életfa díjas versfelkészítő alkották. A zsűrinek ez alkalommal sem csak az volt a szerepe, hogy értékelje a produkciókat, hanem tanácsokat is adott a felkészítőknek, és útmutatással látta el őket. A versmondás mellett a találkozó résztvevői kézműves foglalkozásokon vehettek rész, valamint Balassa Emese és Ágoston Emília animátorok készségfejlesztő játékokat tartottak számukra.

Papp külön kiemelte, hogy a Záporka nem verseny, hanem találkozó, ahol minden fellépő nyertes is egyben, az összes résztvevő ajándékokat kapott. A találkozót ez alkalommal a Magyar Nemzeti Tanács részesítette anyagi támogatásban. Emellett két helyi vállalkozó, a Simonyi Pékség és a Ćetković Pékség is támogatták a Záporka létrejöttét.