2024. április 26., péntek
KÖNYVSAROK

Időfutár-kalamajka

Könyves rovatunkban e héten is a Szabadkai Városi Könyvtár felnőtt- és gyermekosztályáról leggyakrabban kölcsönzött könyveket listázzuk, Berényi Eszternek és Omerović Helénának, a városi könyvtár tájékoztató könyvtárosainak köszönhetően, valamint a könyvtár legújabb könyvei közül egy olyan regényciklusra hívjuk fel a figyelmet, amely a mai tizenévesek világlátása, szóhasználata és képzeletvilága mentén ábrázol egy fordulatokban gazdag tini-történetet, időn, téren, történelmen keresztül utaztatva az olvasóit. A kiadványt könyves szakemberek olvasás-népszerűsítő céllal ajánlják a pedagógusok és könyvtárosok, de elsősorban a fiatalok figyelmébe.

FELNŐTTOSZTÁLY

1. Wilbur Smith: A nap diadala (Delej)

2. Lackfi János: Milyenek még a magyarok? (Helikon)

3. Paula McLain: A párizsi feleség (Alexandra)

4. Katie Fforde: Recept a szerelemhez (Ulpius-ház)

5. Osho: Érettség (Édesvíz)

GYEREKOSZTÁLY

1. J. K Rowling: Harry Potter és az elátkozott gyermek 1-2. (Animus)

2. Bartos Erika: Anna, Peti és Gergő: Irány Az iskola! (Alexandra)

3. Bosnyák Viktória: Tündérboszorkány (Könyvmolyképző)

4. Marton Éva: 1100 év – Képes magyar történelem (Kossuth)

5. Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig (Akkord)

KÖNYVAJÁNLÓ

Gimesi–Jeli–Tasnádi–Vészits: Időfutár (Tilos az Á Könyvek)

A Kolibri Gyermekkönyvkiadó és a Divany.hu szerkesztői összeállítottak egy könyves listát, olyan kortárs kiadványokkal, amelyeket a „bevált” házi olvasmányok mellé ajánlanak, alternatívaképpen. Megítélésük szerint az általuk javasolt kiadványok a mai diákolvasókat szólítják meg, s talán segítenek közelebb vinni hozzájuk az irodalmat.

A felsősöknek szánt kategóriában kapott helyet a Gimesi Dóra, Jeli Viktória, Tasnádi István és Vészits Andre nevével fémjelzett, több kötetes Időfutár, amelynek története lassan indul, aztán egyre meglepőbb fordulatokat vesz, miközben történelmi helyszíneket vegyít a jelenkori kamaszélet chat-beszélgetéseivel és okostelefonozásával. A főhőse, Hanna, Budapestre költözik családjával, új iskolába kerül, s e változások okozta rengeteg zűrt csak tetézi, hogy egyre furcsább dolgok történnek körülötte, ráadásul a számítógépe is önálló életet kezd élni. A kusza eseményeket Hanna és barátai megpróbálják kibogozni. Ehhez időnként történelmi tudásra is szükségük van, amiből persze az olvasó is tanulhat, de a regény még véletlenül sem válik tankönyvszerűvé.