2024. április 26., péntek

Haladók az élen

Az SZHP nyerné meg a parlamenti választásokat
Vučić utolsó kormányfői sajtója államfővé lépése előtt (Ótos András felvétele)

Vučić utolsó kormányfői sajtóján készült korábbi kép (Ótos András felvétele)

Az Ipsos Strategic Marketing kutatócég felmérése 55 százalékos támogatottságot mutatott ki az állam útját egyengető Szerb Haladó Pártnak.

A legnagyobb ellenzéki tömörülésnek számító – Saša Janković ex-ombudsman vezette – Szabad Polgárok Mozgalma, ha ebben a hónapban tartanának parlamenti választásokat, a szavazatok 8 százalékára számíthatna. Ugyanekkora támogatást azonban a szintén hatalmi felállást erősítő Szerbiai Szocialista Párt is élvez a szavazók körében.

A parlamenti küszöb közelében nincs óriási tumultus. Az öt százalékos lépcsőfokot szélsőjobboldali pártok lépnék csupán a már említettek mellett át, a Szerb Radikális Párt és a Dveri mozgalom bejutna a szerb törvényhozásba. Az előbbinek 6, az utóbbinak pedig éppen 5 százalékos a támogatottsága jelenleg. A Demokrata Párt mindezt már nem mondhatná el magáról, állítja az Ipsos, mert jelenleg a szavazók 4 százalékának bizalmát élvezi a valamikori kormányzó párt. Saša Radulović Elég volt! mozgalmát a megkérdezettek 3 százaléka választaná, az összes többi párt támogatottsága pedig nem haladja meg együttvéve a 11 százalékot.