2024. április 26., péntek

A szabadság örök érték

Pásztor István: Aki nem tud beállni a fősorba, az a saját nemzetét rombolja

A palicsi Nagyparkban, az ’56-os emlékmű megkoszorúzásával kezdődött a Vajdasági Magyar Szövetség az 1956-os forradalom 61. évfordulója alkalmából szervezett központi ünnepsége, amely a kora esti órákban a szabadkai Népszínház Jadran színpadán ünnepi beszédekkel és műsorral folytatódik.

A palicsi emlékműre a magyar kormány nevében Csepreghy Nándor, parlamenti államtitkár, miniszterhelyettes, dr. Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete és dr. Babity János, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának főkonzulja helyezte el az emlékezés virágait. A Vajdasági Magyar Szövetség nevében Pásztor István, elnök koszorúzott, a Magyar Nemzeti Tanács nevében pedig Mgr. Hajnal Jenő, elnök és Petkovics Márta, a Végrehajtó Bizottság tagja. Horvát Tímea, alpolgármester és Bunford Tivadar, a városi-képviselő testület elnöke a szabadkai önkormányzat nevében helyezte el az emlékezés virágait a szabadság madarait jelképező emlékműre. Ezt követően egyebek mellett a VMSZ helyi szervezetei, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, a VMSZ Ifjúsági Fóruma, Női Fóruma és Nyugdíjas Fóruma koszorúzott. A Nagy Imre társaság képviseletében Kudlik Zoltán és Szabó Zoltán koszorúztak. Mintegy 31 koszorút helyeztek el az emlékmű tövéhez.
1956 a magyar nemzet megbonthatatlan összetartozásának jelképe, hangzott el a forradalom 50. évfordulója alkalmából 2006-ban emelt emlékmű tövében, mint ahogyan az is, hogy a szabadság lehetőség, hogy „kezünkbe vegyük sorsunkat”. Az emlékezés mellett 1956 hősei kötelességet is örökül hagytak az utókor számára: őrizzék 1956 szellemiségét és adják azt tovább gyermekeiknek, fogalmazott Némedi Imre előadóművész.
Pásztor István szavai szerint a kegyelet érzésével helyezte el az emlékezés virágait. Mint azt a sajtónak nyilatkozva hozzátette, a büszkeség érzése is elöntötte, hiszen kevés olyan nemzet van a világban, amelyik saját szabadsága és identitása kivívásának, illetve megőrzésének érdekében akkora áldozatot volt hajlandó vállalni, mint a magyarság.
– Napjaink magyarsága számára továbbra is az az alapvető üzenet, hogy vannak olyan ügyek, amelyek érdekében túl kell lépni a közöttük lévő esetleges különbözőségeken. Ez mindenekelőtt érvényes az identitás megőrzésére, a szuverenitás és a függetlenség megőrzésére. Aki nem tud beállni a fősorba, az a saját nemzetét rombolja – fogalmazott Pásztor István.