2024. április 26., péntek

Nagyszabású munkálatok Bácskossuthfalván

Bővül a szennyvízelvezető hálózat, megújulnak a járdák

Bácskossuthfalván a kátyúzások után jelenleg bővítik a szennyvízelvezető hálózatot, aszfaltozzák a gyalogjárdákat, szigetelik az általános iskola épületét, illetve új fűtési rendszert kap a művelődési ház. Mivel a faluban a múlt év végén megejtették a helyhatósági választásokat, most más kerül a figyelem középpontjába. Seffer Attila tanácselnök ismertette a faluban zajló aktivitásokat.

Az idén Bácskossuthfalván két utcát kapcsolnak rá a szennyvízelvezető hálózatra (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Az idén Bácskossuthfalván két utcát kapcsolnak rá a szennyvízelvezető hálózatra (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– Jelenleg Bácskossuthfalva két utcájában, a Petőfi Sándor és a József Attila utcában folyik a szennyvízelvezető rendszer kiépítése, erre a 4,8 millió dináros beruházásra a tartománytól több, mint 5,6 milliós támogatást nyertünk. A két utca hossza több mint 1 kilométer, ezzel együtt a falunak több mint 30 százaléka lesz lefedve a hálózattal. A falu immár elavult technológiával működő szennyvíztisztítóját a Bajsai és a Pacséri úton húzódó fővezetékekből üzemeltetjük. A több évtizeddel ezelőtt kialakított tisztító korszerűsítésének tervdokumentációján már dolgozunk – nyilatkozta a tanácselnök.

Mivel a munkálatok alkalmával jól gazdálkodtak, és a költségek 21 százalékos önrésze, illetve az adó költségeinek saját biztosítása mellett, nem költötték el az erre előirányozott összes pénzt, a kimaradt különbséget a törvény értelmében vissza kell fizetni.

– Topolya önkormányzatának közreműködésével a község valamennyi településén korábban megtörtént az utcák állapotbecslése, ami alapján elvégeztük a munkálatokat az elmúlt hetekben. Bácskossuthfalván a kátyúzás adóval együtt, körülbelül 1,5 millió dinárba került. Eddig azokat az utcákat aszfaltoztuk újra, ahol már nagy szükség volt erre, így az Iskola uca és a Zsáki József utca után az Ady Endre utca lesz soron, az időjárás függvényében. Tisztában vagyok azzal, hogy az utakon a lyukak betömése nem hosszú távú megoldás, de ahhoz, hogy az egész faluban újra tudjunk aszfaltozni, körülbelül 200 millió dinárra lenne szükség, ami ebben a pillanatban – és tartok tőle egyhamar – nem áll a rendelkezésünkre – mutatott rá Seffer Attila.

Seffer Attila elmondta még, hogy a bácskossuthfalvi helyi közösség korábban meghirdetett betonjárdaprogramjának a kivitelezése is elkezdődött. Erre a falunak 1 millió dinár áll a rendelkezésére. A tanácselnöktől megtudtuk még, hogy eredményes idegenforgalmi szezont zártak. Az idén új tartalommal bővült Rekreációs Központ egy-egy forró hétvégén dugig volt felfrissülni vágyóval. Az elképzelések alapján két éven belül szeretnék újabb szolgáltatással gyarapítani a fürdő kínálatát.

A bácskossuthfalviak idei tervei között szerepel még a fásítási program folytatása. A lakosság körülbelül 500 – egyebek mellett tujafa-, juharfa-, tölgyfa-, nyírfa-, mézelőfa- és csörgőfacsemetét igényelhet a faluvezetéstől, amit közterületen – a portán kívül – köteles elültetni. A csemeték gondozását az illetékesek nyomon követik. A bácskossuthfalvi helyi közösségnek jelenleg az egyik legégetőbb feladata – amely szinte az összes község települését érinti – a közvilágítással kapcsolatos gondok orvoslása. Ennek a nem kis kihívásnak a rendezése jelenleg is folyamatban van – hallottuk végül Seffer Attilától, a bácskossuthfalvi helyi közösség tanácselnökétől.