2024. április 26., péntek

Ifiklub nyílt Kishegyesen

A magyar kormány segítségével új közösségi tér létesült – További három ifjúsági klub létesül majd Vajdaság különböző településein

Kishegyesen egy új közösségi teret kaptak a fiatalok, ahol tartalmas és minőségi időtöltést biztosítanak a számukra. Pénteken délután került sor a kishegyesi Ifjúsági Klub ünnepélyes megnyitójára, melyen többek között jelen volt Illés Boglárka, az Emberi Erőforrások Minisztériumának az ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkára, dr. Bene Tamás, a Duna-Körös-Maros Eurorégió Ifjúsági Szövetségének elnöke, Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője, Kerekes Zoltán Kishegyes község alpolgármestere, Szűgyi István, a községi képviselő-testület elnöke és más helyi elöljárók. Az új közösségi tér a szövetkezeti otthonban kapott helyet, amit a kishegyesi helyi közösség civil szervezetekkel szeretne benépesíteni.

Mohácsi Zoltán és Illés Boglárka megnyitják az ifjúsági klubot (kép: Lakatos János)

Mohácsi Zoltán és Illés Boglárka megnyitják az ifjúsági klubot (kép: Lakatos János)

A magyar kormány egyforma lehetőségeket szeretne biztosítani mind az anyaországi, mind a külhoni magyar fiataloknak, nyilatkozta az ifjúsági klub kapcsán Illés Boglárka.

– Éljenek bárhol a magyar fiatalok, a világ bármely pontján, ugyanazokkal a szolgáltatásokkal szeretnénk őket felvértezni, ugyanazokat a lehetőségeket szeretnénk nekik biztosítani. Legyen az anyagi vagy más jellegű támogatás. Magyarországon az elmúlt évben összesen 20 közösségi teret nyitottunk meg megyei jogú városokban. Elkezdtünk a határon túl is közösségi tereket létesíteni, itt Vajdaságban Kishegyesre esett a választásunk, itt nyitottuk meg az első ilyen létesítményt – mondta el a helyettes államtitkár, majd arról is szólt, hogy az ifjúsági politikáért felelős államtitkárság és a Szegedi Közösségi Tér szakmai támogatást nyújtott a projektumhoz, a Szerencsejáték Zrt. pedig anyagilag támogatta a közösségi tér létrejöttét, beindítását és a munkatársak foglalkoztatását.

A kishegyesi iroda mellett a jövőben más vajdasági irodák megnyitása is várható, mondta el a médiának dr. Bene Tamás.

– Szervezetünk azon munkálkodott az elmúlt 15 évben, hogy a romániai, vajdasági és magyarországi fiatalok között aktív kapcsolatok alakuljanak ki. Néhány éve kialakult egy olyan igény, hogy ne csak úgymond szűk szakértői körökben fejtsük ki tevékenységünket, hanem közvetlenül a fiatalok felé is nyissunk, így jött létre a DKMT-Híd Hálózat. Néhány éve született meg az ötlet, hogy ifjúsági közösségi terek létrehozásával lehetne segíteni a helyi ifjúsági munkát. Vajdaság területén az első ilyen közösségi tér a kishegyesi, amely most került átadásra, de mindenképpen továbbiakat is létesítünk majd. Elárulhatom, hogy a következő kiszemelt település Magyarkanizsa, mivel ott is nagyon aktív az ifjúsági élet. Természetesen, Szabadkán, vagy Szabadka környékén is szeretnénk egy ilyet, illetve a Dunához közelebb eső területen is. A kishegyesin kívül még hármat szeretnénk létrehozni belátható időn belül – fogalmazott az elnök.

Az Emberi Erőforrások Minisztérium ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős államtitkárság pályázatán a DKMT-Híd Hálózat és a Kishegyesi Ifjúsági Iroda közösen vettek részt, mondta el Kovács Károly, a kishegyesi polgármester ifjúsági ügyekkel megbízott helyettese és az ifjúsági klub projektumának koordinátora.

– A pályázat által egy ifjúsági klubot hoztunk létre, amelyben a fiatalok szórakozhatnak, kikapcsolódhatnak, valamint barátkozhatnak és ismerkedhetnek. Ez nem diszkó és klasszikus szórakozóhely, hanem egy ifjúsági közösségi tér. A célunk az, hogy megszólítsuk a fiatalokat és lehetőséget adjunk számukra a szabadidő minőségi eltöltésére – fogalmazott Kovács.

A szövetkezeti otthon a privatizációs folyamat során magánkézbe került, mondta el Mohácsi Zoltán, a kishegyesi helyi közösség tanácsának elnöke.

– A kishegyesi helyi közösségnek az elmúlt években sikerült visszaszerezni a szövetkezeti otthont, s most azon dolgozunk, hogy belakjuk az épületet. A Petőfi Sándor Művelődési Egyesület a fő használója, leggyakrabban nekik vannak rendezvényeik a színházban és egy téli próbatermet is kialakítottunk számukra. A színház előtti tér rendezésén is dolgozunk és úgy érzem, hogy az egész folyamatnak van egy folytonossága. Most egy pályázatnak köszönhetően sikerült az ifjúsági klubot kialakítani – fogalmazott a tanácselnök.