2024. április 26., péntek

Szelfi Luther Mártonnal

A reformáció vajdasági emlékei Topolya Község Múzeumában

Látványos, vetítéssel, tánccal egybekötött műsor keretében, nagy érdeklődés mellett nyitották meg szeptember közepén a Topolya Község Múzeuma melletti téren azt a november közepéig látogatható kiállítást, amely a reformáció 500. évfordulója alkalmából készült, és az európai társadalmat megújító szellemi áramlat vajdasági emlékeit teszi közszemlére modern, a fiatalabb generációk számára is fogyasztható formában.

Szakavatott tárlatvezetéssel mutatják be a reformáció vajdasági emlékeit (Fotó: Topolya Község Múzeuma)

Szakavatott tárlatvezetéssel mutatják be a reformáció vajdasági emlékeit (Fotó: Topolya Község Múzeuma)

Október végéig várják a kiállításon készült szelfiket (Fotó: Topolya Község Múzeuma)

Október végéig várják a kiállításon készült szelfiket (Fotó: Topolya Község Múzeuma)

A kiállítást Móricz Árpád bácskossuthfalvi lelkész, Dolinszky Gábor, a Szerbiai Ágostai Hitvallású Evangélikus Keresztyén Egyház püspökhelyettese, valamint vajdasági protestáns gyerekek és fiatalok nyitották meg.

– A reformációnak is ez volt az alapvető elgondolása, hogy ne egy belterjes történet legyen a megújulás, hanem az egész társadalmat hassa át. A reformáció eleve az a felkiáltás, hogy újuljunk meg, illetve hogy találjunk vissza a tiszta forráshoz. Úgy hiszem, hogy ez nem veszíti el soha az aktualitását –  mondta a sajtó képviselőinek Móricz Árpád a megnyitót követően.

Dolinszky Gábor is arra hívta fel a figyelmet, hogy újra és újra fel kell elevenítenünk azokat a személyeket, akiket reformátoroknak nevezünk, azokat az eseményeket, amelyek a reformációt megelőzték, és véghez is vitték, hogy ezeken keresztül tudjunk megerősödni a mai életünkben is, mind hívőként, mind magyarként, kisebbségi magyarként itt, a Délvidéken.

Közös munka eredménye ez a projektumként kezelt kiállítás, melyet az egyházi képviselők és magánszemélyek hathatós kutatása, szövegkészítése, jóindulata formált – nyilatkozta Gazsó Hargita, a kiállítás szerkesztője.

– A kiállítás felvillantja azokat a tárgyakat, amelyekkel a református és evangélikus vallás kapcsán az emberek körbevették magukat, vallási ereklyeként tartották számon, a vallásuk tekintetében fontos tárgy volt az életükben. Több tárgyat még a telepítés során hoztak magukkal – mondta.

Kétszáztíz tárgyat gyűjtöttek össze egyházközségektől és magánszemélyektől először csak Topolya község területéről, majd a Kiss Lajos Néprajzi Társaság segítségével több vajdasági településről – Bácsfeketehegyről, Bácskossuthfalváról, Bajsáról, Kúláról, Maradékról, Nagybecskerekről, Pacsérról, Pancsováról, Szabadkáról, Torontálvásárhelyről, Újvidékről és Verbászról. A kiállításon 126 tárgyat, régi dokumentumokat, Bibliákat, vallási ereklyéket, kéziratokat, fényképeket, festményeket, településkori eszközöket láthatunk, valamint dr. Szőke Anna a vajdasági református és evangélikus templomokról készült fotóit tekinthetjük meg az egykori Kray-kastély termeiben, folyosóin, eddig nem használt, megújult tereiben.

Gachal János torontálvásárhelyi református lelkész palástja és képe (Fotó: Topolya Község Múzeuma)

Gachal János torontálvásárhelyi református lelkész palástja és képe (Fotó: Topolya Község Múzeuma)

Modern, színes, de letisztult látványvilággal közvetíti a reformációt a ma emberének az R500 című kiállítás (Fotó: Topolya Község Múzeuma)

Modern, színes, de letisztult látványvilággal közvetíti a reformációt a ma emberének az R500 című kiállítás (Fotó: Topolya Község Múzeuma)

Luther Márton híressé vált mondatát választották az R500 című kiállítás mottójául: Itt állok, másként nem tehetek..., és ennek szellemében a kiállítás különlegessége a szelfiverseny és a filmpályázat, de két hónapon át számos kísérőrendezvényt szerveznek köré, és gyermekfoglalkozásokat is tartanak a múzeumban. Dr. Németh Ferenc Szalay József nagybecskereki lelkész életéről és munkásságáról, Móricz Árpád a huszitizmusról tartott borkóstolóval záródó eladást, de meghívták többek között dr. Reisinger Jánost, aki Ki nekünk Arany János? című könyvét mutatja be, dr. Utasi Csilla pedig a magyarországi reformáció irodalmáról értekezik, a kárpátaljai Kovács család Cselekvésre fordult az idő című koncertje pedig különleges zenei élményt nyújt az egykori Kray-kastély termeiben.

Az Egri József Nemzetközi Ifjúsági Filmpályázat eredményhirdetése (melynek idei címe RE: FORMATION, A köztünk élő újítókról) és a közösségi médiában meghirdetett szelfiverseny eredményhirdetése zárja majd a jeles évfordulóhoz kötődő két hónapos programsorozatot október 31-én, a reformáció napján.

Az R500 kiállítás egyébként november közepéig tekinthető meg, s készítői azt is elárulták, hogy egy különleges katalógust is szeretnének lezárásként megjelentetni. Ez alatt az idő alatt óvodás csoportoknak, általános iskolások alsós tagozatainak tárlatvezetésekkel egybekötött kétnyelvű foglalkozásokat, a felsősöknek és a középiskolásoknak pedig szakavatott tárlatvezetéseket tartanak. A gyerekekkel való foglalkozást is vajdasági szintűre emelték: Az r500topmuz@gmail.com e-mail-címen vagy a 064/497-2004-es mobilszámon jelentkezhetnek a pedagógusok osztályukkal magyar vagy szerb nyelvű tárlatvezetésre. 
Komoly csapatmunka áll a jeles évfordulóhoz köthető topolyai rendezvénysorozat mögött: a projekt menedzsere Vastag Tibor, a grafikai tervező Szalma Viktória, a látványtervező Pesti Attila, a videó, az animáció készítője, Vanyúr Ákos, Fekete Annamária és Német Klaudió vezeti a tárlatokat, a művészettörténeti szakmunkatárs Kucor Tamara, a kísérőrendezvényeket Jovanović Andrea koordinálja, de a támogatók, a Szerbiai Ágostai Hitvallású Evangélikus Keresztyén Egyház, Topolya önkormányzata, a Magyar Nemzeti Tanács, a topolyai Sat-trakt és az EM Commerce vállalatok, valamint a Matica srpska, a Vajdasági Múzeum, a verbászi Művelődési Központ és Városi Múzeum, valamint a Kiss Lajos Néprajzi Társaság is jelentősen hozzájárult a kiállítás létrejöttéhez, sikeréhez.