2024. április 26., péntek

Szerb állampolgárokat is letartóztattak

Illegális munkavállalás miatt hétfőig el kell hagyniuk Szlovákiát

A szlovák rendőrség 62 külföldi állampolgárt tartóztatott le, köztük 23 szerbiait, mert illegálisan vállaltak munkát a Samsung, Sony, JVC, LG és Toshiba alkatrészeket gyártó Shin Heung Precision Slovakia koreai cégnél. Valamennyien egy hetet kaptak arra, hogy önként elhagyják Szlovákiát, különben deportálják őket. A letartóztatott munkások elbeszélései szerint embertelen körülmények között dolgoztatták őket, miközben nem engedték, hogy szlovák nyelvű munkaszerződésüket, amit aláírtak, lefordíttassák.

A szlovák rendőrség Vágsellye (Šaľa) településen 62 munkavállalót tartóztatott le kedden: 27 ukrán, 23 szerb, 8 macedón és 4 bosznia-hercegovinai állampolgárt. A szlovák RTVS állami televízió jelentése szerint a rendőrség azon munkálkodik, hogy felszámolja az illegális foglalkoztatást és a munkásjogokkal visszaélő ügynökségeket, mert sokszor a külföldről toborzott munkásokat érvénytelen szerződéssel foglalkoztatják, nem fizetik utánuk a nyugdíj- és az egészségügyi biztosítást, ugyanakkor embertelen munkafeltételek mellett dolgoztatják őket.

Az újvidéki Miodrag Simić, aki szintén a letartóztatottak között van, az N1 televíziónak adott nyilatkozatában elmondta, hogy a belgrádi Maks ügynökség hirdetésére jelentkezett. Szeptember elején, a jelentkezés után két napra több társával egy munkásszállásra került, ahol 8-an laktak egy szobában, és 16-an osztoztak egy fürdőszobán. A munkakoordinátoruk aláíratott velük egy szerződést, de nem engedte meg, hogy lefordíttassák. Azzal hitegette őket, hogy a szerződés rendben van.

Simić elmondta, két hetet dolgoztak már, amikor a gyárban megjelent a rendőrség, majd pedig kedden újra ellenőrzést végeztek. Húszas csoportokban hallgatták ki őket.

Marija Zdravković, egy másik letartóztatott azt mesélte, volt akit 12, másokat 24 órás előzetesben tartottak, egy nő pedig, aki 30 órás előzetesben volt, rosszul lett. Még a sürgősségi orvosi ellátást is megfizettették.

A munkaerő-kereskedők áldozatai elmondták, az előzetes letartóztatás letöltése után egy olyan papírt kaptak, ami egy éven keresztül megtiltja számukra a Szlovákiában tartózkodást, mert feketén dolgoztak. Megpróbáltak kapcsolatba lépni a belgrádi Maks ügynökséggel, de nem sikerült, ugyanakkor felvették a kapcsolatot a pozsonyi szerb nagykövetséggel is, de tegnap még nem léptek az érdekükben. A munkásszálláson várják, mi lesz velük.

Miodrag Simić elmondta, a munkakoordinátoruk felkereste őket, és azt mondta, hogy két-három napig ne menjenek dolgozni. Ezekre a napokra napidíjat fizetnek majd, időközben pedig megkapják majd a törvényes szerződésüket. Reményeik szerint ma a fizetésüket is megkapják, hogy haza tudjanak jönni.

Az eset kapcsán a külügyminisztérium közleményben reagált. Arról értesítik a polgárokat, hogy a szlovák munkaerőpiac egyre nyitottabb a harmadik világból származó polgárok felé, de egyre több a probléma is. A munkásokat toborzó ügynökségek egyre többször alkalmazzák a 90 napos, munkavízum nélküli foglalkoztatást. Az illegális foglalkoztatás ugyanakkor Szlovákiában nincs pontosan definiálva, így illegális foglalkoztatásnak minősül az is, ha a munkaadó nem jelentette be a munkását legalább egy nappal a munkakezdős előtt.

A külügyminisztérium információi szerint a pozsonyi szerb nagykövetség az egyik érintett, Dejan Cvetković bejelentése után lépett kapcsolatba a befogadóközponttal és a szlovák belügyminisztériummal, hogy tájékozódjon az esetről. Tőlük tudták meg, hogy 23 szerb állampolgárt tartóztattak le. Mindannyiuk a belgrádi Maks ügynökség közvetítésével került a koreai céghez. A kihallgatás után kiderült, hogy két állampolgár nem rendelkezik érvényes úti okmánnyal, ők a befogadóközpontban vannak. A többi 21 szerb állampolgárt visszavitték Vágsellyébe. Szintúgy 7 napon belül el kell hagyniuk az országot.