2024. április 26., péntek

Gyakornoki modell egyetemistáknak

Az újvidéki képviselő-testület épületében megtartották Az én városom – az én választásom – az én karrierem elnevezésű kerekasztal-beszélgetést, amelyen a fő téma a nemzeti egyetemista gyakornoki modell kidolgozása volt.

Az eseményen jelen volt többek között Miloš Vučević polgármester, és Mladen Šarčević oktatási miniszter is. A modell kidolgozásának egyik jelentősebb része az önkormányzat, a felsőoktatási intézmények és a gazdasági szféra partneri viszonyának a kialakítása. A gyakorlatban azt szeretnék elérni, hogy az egyetemisták már a tanulmányaik alatt is leendő szakmájukban dolgozhassanak.

– Az újvidéki önkormányzat az Újvidéki Egyetemmel 2013-ban együttműködési megállapodást kötött, amelynek köszönhetően gyakornoki tapasztalatot szerezhetnek az egyetemisták a városi intézményekben, közvállalatokban. Ezután több magánegyetmmel is hasonló megállapodásokat kötöttünk, ami azt bizonyítja, hogy az önkormányzat sikeresen együttműködik a felsőoktatási intézményekkel, és ez jó modellnek tűnik a többi önkormányzat vagy község számára is. Nagyon fontos, hogy az egyetemistáknak lehetővé tegyük a gyakornoki tapsztalatszerzést, mert ez legalább olyan fontos, mint az elméleti anyag elsajátítása. Mindannyiunk érdekében áll az, hogy hallgatóink minél felkészültebbek legyenek, amikor befejezik tanulmányaikat, és hogy versenyképesek legyenek a munkapiacon – magyarázta a polgármester.

Mladen Šarčević hangsúlyozta, hogy a minisztérium is felismerte a vállalkozói oktatás jelentőségét, ami magyarán azt jelenti, hogy a gyakorlati rész legalább olyan fontos, mint az elméleti.

– A Munkáltatói Tanács működésének köszönhetően jobb belátásunk van abba, hogy milyen szakképesítésre van leginkább szükség a munkapiacon. Az oktatási minisztérium honlapján a jövőben felállítunk egy ranglistát, amelynek köszönhetően a felsőoktatási intézményekbe iratkozó fiatalok láthatják majd azt, hogy jól döntöttek-e, és hogy melyik pillanatnyilag a „menő” szak – mondta a miniszter.