2024. április 26., péntek

Vérhiány

A Magyar Szó Lapkiadó Kft. az újvidéki Vérátömlesztési Intézettel karöltve tegnap második alkalommal szervezett önkéntes véradási akciót.

Fotó: Gergely József

Fotó: Gergely József

A délelőtt folyamán székházunk negyedik emeletén lévő tanácstermében ezúttal 17 kollégánk adott vért. Dr.Vasa Kulidžan, az intézet szakorvosa szerint ez nagyon sokat jelent számukra. – Esetenként az intézetben naponta alig kétszer ekkora mennyiséget gyűjtünk be, a váradók száma ugyanis igencsak megcsappant. A Magyar Szóval folytatott együttműködéssel kimondottan elégedettek vagyunk, megéri eljönni ide. Ma 17-en adtak vért, a jelentkezők közül senkit sem kellett visszautasítanunk. Másik, mindenekelőtt közalapítású cégekkel, szervezetekkel is együttműködünk, voltunk már sokszor a városi-képviselő testületben, a tartományi kormányban, a Városi Közlekedési Közvállalatban, és több magáncégben is. Valóban nagy szükségünk van a vérre, vértartalékaink mennyisége rendkívül alacsony, a vérhiány mostanában nemcsak nyári jelenség, hanem egész évben jelen van. Egyre több a beteg ember, ugyanakkor a magánosítás megtette a magáét: A magáncégekből nehezen szabadulnak az emberek, nehezen engedik el őket a munkáról az intézetbe vért adni, a véradás után járó szabad napokról pedig szó sem lehet! Az állami szektorban is megváltozott a helyzet, úgyhogy a jelentkezés igencsak megcsappant. Nyáron, szobafogságra kényszerítő kánikulában, amikor az egyetemisták hazautaznak, a helyzet még aggasztóbb. Kénytelenek vagyunk járni a terepet, felkutatni a másokon segíteni akarókat. Hálás köszönettel tartozunk mindazoknak, akik ma itt megjelentek, és azoknak is, akik lehetővé tették és megszervezték a mai akciót – hallottuk. A szakorvos elmondta azt is, hogy belekezdtek egy új kampányba, mellyel 18. életévüket betöltő középiskolásokat céloztak meg. – A fiatalok véradományai is rengeteget jelentenek, ezenkívül cselekedetük új véradókat motivál. Sokat jelent a fiatal vér annál fogva is, hogy a véradók átlag életkora egyre magasabb. 15 községgel működünk együtt, Bács község adatát jegyeztem meg – ott ez 43-44 év – mondta.

Az önkéntes véradással kapcsolatban tudni kell, hogy a férfiak 3, míg a hölgyek 4 havonta jelentkezhetnek, a lecsapolt mennyiség 200-400 gramm, és hogy a véradó két fizetett szabadnapra jogosult. Azok, akik szeretnének ilyen módon segíteni, a véradást megelőző napon ne fogyasszanak alkoholt, este vacsorázzanak könnyű ételeket, éjszaka aludjanak legalább 6 órát és mindenképp reggelizzenek (szintén valami könnyűt, nem zsírosat).